Osigurano tri miliona KM
0

Kanton Sarajevo objavio poziv za sufinansiranje naučnih i umjetničkih projekata

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je objavilo javni poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i umjetničkoistraživačkih projekata za ovu godinu.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, ove godine su osigurana tri miliona KM za ovu svrhu. Ocijenili su da je to pokazatelj da su fokusirani na nauku i obrazovanje, kao i na to da naučnim istraživanjima odgovore na izazove, te unaprijede život građana.

Resorna ministrica Melika Husić-Mehmedović je izjavila da je navedeni novčani iznos rekordan. Obrazložila je ko može konkurisati i po kojim kriterijima će sredstva biti dodijeljena. Istakla je da će se projekti moći prijaviti elektronski - na zvaničnoj web stranici, kao i predavanjem potrebnih dokumenata-pošte na protokolu Vlade Kantona Sarajevo.

Tvrdi da će se projekti nepristrasno ocjenjivati tj. da će novac dobiti oni najbolji. Prema njenim riječima, ako se desi da neki projekti imaju jednak broj bodova, prednost će imati onaj koji je od značaja za Kanton Sarajevo. Potcrtala je da je prioritete odredilo svako ministarstvo.

Kao ciljeve sufinansiranja je navela razvoj infrastrukture potrebne za naučnoistraživački rad, te proširivanje baze istraživača.

Husić-Mehmedović očekuje da će ovaj javni konkurs biti objavljen i sljedeće godine, te je podsjetila na najavu kantonalne vlasti da će tada biti dostupnije više novca.