BiH
0

Kanton Sarajevo nastavlja zapošljavanje volontera

FENA
Projekt zapošljavanja volontera bit će nastavljen i u 2008. godini da bi mladi praksom stekli iskustva i znanja koja nisu imali priliku da steknu tokom školovanja, najavio je premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić.

On kaže da su volonteri do sada bili angažirani u organima uprave, upravnim ustanovama i javnim ustanovama Kantona Sarajevo, ali da nije bilo pozitivnog odziva javnih preduzeća.

“Nažalost, nismo imali pozitivan odziv naših javnih preduzeća, tako da smo sada ponovili zahtjev javnim preduzećima za prijem volontera. Ponovili smo poziv i javnim ustanovama koje nisu iskazale potrebu, organima uprave i ministarstvima ukoliko se ukaže potreba za prijem volontera”, kazao je premijer Silajdžić.

Kao glavnu prednost volonterskog angažiranja, premijer Kantona Sarajevo, ističe činjenicu da će volonteri imati pravo da polažu stručni ispit nakon završenog volonterskog rada od godinu dana.

Volonterima angažiranim u organima uprave, upravnim ustanovama i javnim ustanovama u KS-u bit će plaćeno penzijsko i zdravstveno osiguranje, a dobit će i naknadu za topli obrok i gradski prijevoz.