Za novembar
14

Kanton Sarajevo: Nastavlja se isplata naknade bivšim borcima mlađim od 57 godina

L. K.
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je prema Ministarstvu finansija KS uputilo nalog za isplatu egzistencijalne naknade za mjesec novembar koju korisnici sredstva na svojim računima mogu očekivati već od danas, ponedjeljak 14. decembra 2020. godine.

Ako ne danas, isplata će biti eventualno sutra, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja u bankama.

Prema obračunu za novembar, u isplatu ove naknade su uključena 2.902 lica, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.

Za ovaj mjesec će, na ime egzistencijalne naknade, biti isplaćeno ukupno 632.790 KM, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

Najveći iznos ove naknade iznosi 275 KM, za 55 mjeseci ušešća, a najmanji 60 KM, za 12 mjeseci učešća u Armiji RBiH i MUP-u BiH. Najviše korisnika je evidentirano sa područja Općine Novi Grad, njih 748. Obzirom na veliki broj podnesenih zahtjeva i trajanja procedura njihove obrade, još uvijek isplatom nisu obuhvaćeni svi korisnici kojima je ovo pravo priznato, a bit će obuhvaćeni narednim obračunima, pri čemu će im uz redovni iznosi biti isplaćena i retroaktivna isplata, shodno izdatom rješenju.

Također, s obzirom da se još uvijek radi o početku primjene ovog prava i velikom broju zahtjeva, iz općina i resornog ministarstva upozoravaju da su moguće greške u obradi, te pozivaju sve korisnike kod kojih se utvrde grešku u isplati (netačan iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog iznosa i slično) da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi greška bila otklonjena u narednom obračunu.