|

Kanton Sarajevo kupio planinarski dom na Bijambarama

Kanton Sarajevo kupio planinarski dom na Bijambarama
0
S
Sarajevo-x.com
19.12.2011. u 12:46
5
komentara
0

dijeljenja
Kanton Sarajevo kupio planinarski dom na Bijambarama
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić potpisao je danas sa načelnikom Općine Ilijaš Nusretom Mašićem Ugovor o kupovini planinarskog doma na Bijambarama, koji se nalazi u okviru Zaštićenog pejzaža, a koji će u narednom periodu biti rekonstruisan i pretvoren u izložbeno-muzejski prostor.
Potpisivanju su prisustvovali i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić.

"Nabavka pomenute nekretnine izvršit će se po kupoprodajnoj cijeni u iznosu od 130.000 KM, utvrđenoj na osnovu stručnog nalaza, procjene i mišljenja sudskog vještaka građevinske struke", istakla je ovom prilikom pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Zijada Krvavac te precizirala da su sredstva za ovu namjenu osigurana u Budžetu za ovu godinu na poziciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Kanton Sarajevo je na ovaj način postao vlasnik objekta planinarskog doma površine 91 m2 sa dvorištem od 500 m2, kao i okolnog pašnjaka površine 1329 m2, što sveukupno ima površinu od 1920 m2, za koje je do sada pravo raspolaganja bilo upisano na Općinu Ilijaš sa dijelom 1/1. Inače, navedeni ugovor proistekao je iz Odluke o kupovini - pribavljanju planinarskog doma na Bijambarama sa okolnim dvorištem i pašnjakom koju je Skupština KS usvojila na svojoj Devetoj redovnoj sjednici, kojom je ovlastila premijera Fikreta Musića da propisanom procedurom prenese vlasnička prava nad ovim objektom sa Općine Ilijaš na Kanton Sarajevo.

Premijer Fikret Musić je istakao da nas baš ovakvi projekti vode naprijed te da u narednom periodu očekuje saglasnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma da Kantonu Sarajevo da na upravljanje cjelokupno zaštićeno prirodno područje od Bijambara do Treskavice, kako bi se svi trenutno administrativno rascjepkani lokaliteti uvezali i proglasili nacionalnim parkom, a sve s ciljem zaštite čovjekove okoline.

"Želja nam je da u Kantonu Sarajevo napravimo potpuno zdrav i prirodan ugođaj", dodao je premijer Musić.

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abida Jusića, Vlada i Skupština KS uvijek jednoglasno podržavaju sve projekte iz oblasti zaštite okoliša, što je odlično i po ovom pristupu stojimo rame uz rame sa najorganizovanijim i najrazvijenijim zemljama.

"Ovaj projekt i ovo područje želimo promovisati preko medija kako bismo potakli sve naše građane, a posebno školsku djecu da ovo prirodno područje iskoriste na najbolji način", naglasio je ministar Jusić.

Načelnik Općine Ilijaš Nusret Mašić je rekao da će ustanova na čijem je čelu ispoštovati sve obaveze iz danas potpisanog ugovora te da za šest mjeseci očekuje da će planinari iz Planinarskog društva Bijambare dobiti svoj novoizgrađeni dom na već ranije određenom lokalitetu.

Kako je istaknuto, bit će nephodno da se u unutrašnju sanaciju i rekonstrukciju ovog objekta uloži oko 100.000 KM u periodu od narednih šest mjeseci kako bi se počeo koristiti kao informativno-edukaciono-servisni punkt.

"Dio sredstava je već osiguran, a idejni projekt koji smo već izradili kandidirali smo kod evropskih IPA fondova nastojeći osigurati potrebna sredstva za njegovu realizaciju", objasnila je pomoćnica za zaštitu okoliša Zijada Krvavac.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...