Razvoj kapaciteta
206

Kanton Sarajevo i Japan započinju novi projekt za poboljšanje usluge javnog prijevoza

V. K.
Pomoć Japana javnom prijevozu KS ima dugu historiju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pomoć Japana javnom prijevozu KS ima dugu historiju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) održali su sastanak povodom pokretanja Projekta za izradu plana razvoja kapaciteta upravljanja i rada javnog prijevoza u Sarajevu.

Cilj projekta je poboljšanje usluge javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo, što bi rezultiralo ublažavanjem prometnih gužvi i zagađenja zraka. Tokom projektnog perioda (oktobar 2020. - oktobar 2023.) japanski i međunarodni stručnjaci će Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo pružati podršku u pregledu prometne politike, strategije i propisa javnog prijevoza. Oni će također pomoći GRAS-u, operateru javnog prijevoza, da poboljša svoje kapacitete upravljanja i održavanja. Pored toga, formirat će se plan promocije koji će podsticati građane na češće korištenje javnog prijevoza.

"Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i JICA uspješno su implementirali 'Istraživanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo' 2019. godine. Novi projekt će pomoći KS u učenju i primjeni dobre prakse u sektoru javnog prijevoza iz prijateljske zemlje Japana. Japan je zemlja poznata po vrhunskim inovacijama u javnom prijevozu i njihova iskustva će zasigurno doprinijeti poboljšanju javnog prijevoza u KS", rekao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem povodom pokretanja projekta.

Pomoć Japana u sektoru javnog prijevoza ima dugu historiju pružanja podrške u rehabilitaciji javnog prijevoza u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Kroz ove projekte u prošlosti Japan je pomagao u poboljšanju infrastrukture javnog prijevoza u Bosni i Hercegovini. Novopokrenutim projektom Kanton Sarajevo i Japan će se više fokusirati na nematerijalne elemente u razvoju javnog prijevoza, koristeći najnoviju tehnologiju.