Sprječavanje bolesti
0

Kanton Sarajevo formirao koordinaciono tijelo za praćenje situacije u vezi sa koronavirusom

A. B.
Ilustracija: Shutterstock (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministarstvo zdravstva KS slijedom preporuka Federalnog ministarstva zdravstva, formiralo je koordinaciono tijelo pri resornom kantonalnom ministarstvu za praćenje i analizu situacije od koronavirusa (2019-nCoV).

Ovo koordinaciono tijelo formirano je sa zadatkom praćenja situacije i poduzimanja mjera, a u cilju sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

"Koordinaciono tijelo sačinjavaju predstavnici: Ministarstva zdravstva KS, Zavoda za javno zdravstvo KS, Kliničkog Centra Univerziteta Sarajevo, JU Opća bolnica 'Prim.dr Abdulah Nakaš', JU Dom zdravlja KS, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS Sanitarni inspektorat Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove i Civilne zaštite KS", navedeno je u saopćenju.

Iz kantonalnog Ministarstva zdravstva istakli su da je Svjetska zdravstvena organizacija 30. januara ove godine proglasila globalnu zdravstvenu prijetnju od koronavirusa (2019-nCoV) i informisali su da su preporuke za putnike i za stanovništvo dostupne na web stranici ovog ministarstva.