Dobra saradnja
56

Kanton Sarajevo dao 185 hiljada KM za školovanje policajaca i opremanje goraždanskog MUP-a

E. A.
Delegacija Kantona Sarajevo uručila je danas u Goraždu finansijsku podršku i opremu Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko - podrinjskog Kantona.

MUP-a Kantona Sarajevo obezbjedio je značajnu donaciju kolegama u Goraždu, a ovim povodom u zgradi kantonalnog ministarstva boravila je i delegacija Kantona Sarajevo na čelu sa predsjedavajućim Skupštine Elmedinom Konakovićem i ministrom MUP-a Kantona Sarajevo Admirom Katicom.

"Mi smo na osnovu informacija MUP-a BPK Goražde skicirali potrebe Uprave policije i u tom specificirali opremu i novčana sredstva koja ćemo donirati. Ono što nam je najvažnije bilo, dakle, to su ljudski resursi za koje očigledno MUP BPK Goražde nije imao sredstva. Novih 22 policijska službenika i tri mlađa inspektora kojim će biti našim sredstvima finansirano njihovo školovanje na Policijskoj akademiji Federalnog MUP-a", kazao je ovom prilikom Admir Katica, ministar MUP-a kantona Sarajevo.

Kako je rekao, vjeruje da je to najvažnija karakteristika ovoga, a sa druge strane donirali su i 60.000KM za kupovinu neophodne opreme.

"O vrijednosti ne mogu govoriti, ali mislim prema reakcijama MUP-a BPK Goražde da za je zaista riječ o vrijednoj opremi koja će pomoći u svakodnevnom radu ovog ministarstva i da će i na taj način poboljšati osjećaj sigurnosti građana ovog kantona. Borba protiv kriminaliteta će biti izražajnija. Tu imamo doniran i jedan laserski radar sa fotoregistracijom koji bi trebao prevenirati saobraćajnu delikvenciju na ovom području, i vjerujem da će ova oprema naći svoju pravu svrhu za koju je i namjenjena", zaključio je Katica.

Vlada KS osigurala je MUP-u BPK donaciju u iznosu od 185.000 KM, od čega je 125.000 namijenjeno za školovanje kadeta, čime se stekla mogućnost za školovanje 22 policajca i tri inspektora.

"Ono što je važno naglasiti jeste da MUP BPK Goražde do sada uopće nije imalo mogućnosti da planira popunjenost kadrova. Mi imamo sistematizovani 198 mjesta za policijske službenike a popunjeno je samo 157. Da bi se pokrenuo sam postupak prijema novih kadeta potrebno je obezbjediti finansijska sredstva. Mi to do sada nismo mogli planirati s obzirom na to da sredstva za 2019.godinu nisu planirana a bilo je i diskutabilno jer velika je cifra 125.000KM za naš kanton. Planiramo uposliti 22 policijska službenika u činu policajac i tri u činu policijskog inspektora", kazala je Nizama Rišljanin, ministrica MUP-a BPK.

Ona dodaje da je stanje u budžetu BPK Goražde veoma teško i da je oprema veoma značajna za MUP BPK Goražde.

MUP BPK Goražde zahvaljujući ovoj donaciji dobio je dva terenska vozila, automobil Golf 6 za Upravu policije, dva motocikla, radar i druga materijalno–tehnička sredstva, te određen broj uniformi.

Podrška Kantona Sarajevo nije upitna, istakao je i Elemedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

"Pomagali smo infrastrukturalno projekte a jedan od najvažnijih je izgradnja tunela Hranjen za koji je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila značajna sredstva kako bi se uradila projektna dokumnetacija. Bilo je još projekata poput nabavke vozila za dijalizne pacijente i još neke i ovog puta se nalazimo u toj zoni sigurnosti koja se mora posmatrati kao jedna cjelina u BiH. Nažalost dosadašnje propuste svih nas na ovom prostoru djelimično ispravljamo", poručio je Konaković.