BiH
0

Kanton Sarajevo će primijeniti praksu Zagreba u upravljanju komunalnom privredom

Klix.ba
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić bio je domaćin premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću i ministru komunalnih poslova KS Senadu Hasanspahiću koji su boravili u jednodnevnoj posjeti Gradu Zagrebu, gdje su razmijenili iskustva o praksama organizacije i upravljanja komunalnim poslovima.

"Veseli me da su s nama kolege iz Sarajevskog kantona, a s obzirom da rade na postizanju evropskog standarda, sastanak smo iskoristili za razmjenu iskustava koja će im dobro doći", rekao je gradonačelnik Bandić nakon sastanka.

Predstavnici Kantona su se upoznali sa sistemom zbrinjavanja životinja u Gradu Zagrebu te načinom koji se koristi u radu Skloništa za nezbrinute životinje koje djeluje u sklopu Ustanove ZOO Zagreb. Na susretu s gradonačelnikom otvorene su i druge teme u kojima zagrebačka iskustva služe kao primjer.

"Problem pasa lutalica kod nas je eskalirao. Sistem upravljanja populacijom pasa implementiran u Zagrebu prepoznali smo kao jedan od kvalitetnijih u Evropi, a zasigurno je jedan od najboljih u regiji. Stoga ćemo taj dio, zajedno s našim Veterinarskim fakultetom, stanicama, klinikama i prihvatilištem, sigurno implementirati i u svojoj sredini", rekao je premijer Konaković. A sa gradonačelnikom Bandićem govorilo se i o drugim temama, kao što su komunalna privreda i infrastruktura, gradski prijevoz i parking.

"U planu nam je integracija pojedinih komunalnih poduzeća, s velikim brojem direktora, menadžera i skupom administracijom, u jednu ustanovu, po uzoru na Zagrebački holding", najavio je Konaković, ovom prilikom, te dodao da slijede pojedinačni operativni sastanci kantonalnih ministarstava i preduzeća sa predstavnicima Zagrebačkog holdinga. U njegovom djelokrugu su čistoća grada, vodovod i odvodnja, zbrinjavanje otpada, plinara, tržnice, javni gradski prijevoz, groblja, autobusni kolodvor, robni terminali, upravljanje sportskim objektima i zaštita okoliša.

Nastao je 2005. godine prenosom udjela 23 komunalna preduzeća u vlasništvu grada na Zagrebački holding.

Delegacija Kantona Sarajevo obišla je, zajedno sa predstavnicima Fondacije "Dogs Trust" i zagrebački Veterinarski fakultet i Sklonište za nezbrinute životinje, gdje se upoznala sa načinom funkcioniranja brige i udomljavanja napuštenih životinja. Ovo Sklonište funkcionira od 2001. godine, kapaciteta smještaja od oko 200 životinja, a kampanje udomljavanja rezultiraju sa oko 600 udomljenih pasa i mačaka u toku jedne godine.