Podržavate li ovu ideju?
200

Kanton Sarajevo bi mogao dobiti registar stanodavaca i zakupaca, zastupnik Samir Avdić objasnio koja bi mu bila svrha

B. R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Samir Avdić (SDP) je predložio da ovaj kanton napravi registar stanodavaca i zakupaca stambenih jedinica. U izjavi za Klix.ba je objasnio zašto smatra da je jedan ovakav registar potreban.
Avdić je istakao da je sigurnost primarni razlog zašto je potrebno izraditi registar. Naveo je da je nedopustivo da nijedna institucija nije upoznata s informacijom, kako je rekao, ko to sve živi oko nas.

"Dovoljan alarm nadležnima da uspostave registar bi trebalo biti relativno nedavno ubistvo švedskog državljanina u ilidžanskom kvartu Bulevar, prilikom kojeg su kriminalci pronašli i ubili osobu za čije stanovanje u tom stanu niko nije znao, osim vlasnika tog stana i tih ubica", ukazao je.

Prema njegovim riječima, javna je tajna da se najveći broj dilera zajedno sa svojom robom skriva u iznajmljenim stanovima, posebno u arhitektonski getoiziranim kvartovima te da je slično i s makroima.

"U zgradama u kojima ne postoji institucija komšiluka, potreban je neki drugi mehanizam praćenja i kontrole", konstatovao je Avdić.

Naglasio je još nešto što smatra sigurnosnim razlogom za uspostavljanje registra.

"Ne treba, uz poštovanje tužnih sudbina ljudi u pokretu, migranata, zaboraviti i tu dimenziju problema, s obzirom na to da nije rijetka pojava da cijele grupe (migranata) unajmljuju stambeni prostor, bez nadzora agencija nadležnih za praćenje njihovog kretanja, njihove i opće sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Sva prebivališta u uređenim državama moraju biti prijavljena i ne postoji opravdanje za drugačiju praksu", poručio je.

Mišljenja je da se registrom mogu spriječiti zloupotrebe kako onih koji izdaju stambene jedinice, tako i onih koji zakupljuju stambene jedinice.

"Razlog jeste i postizanje veće sigurnosti vlasnika stanova i njihovih zakupaca jer nisu rijetke međusobne prevare zbog nepostojanja ugovora o zakupu, bez obzira da li je riječ o neisplati stanarine i troškova režija ili iznenadnom otkazivanju dobrodošlice od vlasnika stambene jedinice", naveo je.

Za Avdića je ostvarivo da porezne institucije, jedinice lokalne samouprave, mjesne zajednice i sigurnosne agencije u relativno kratkom periodu ustanove ovakav registar koji će moći koristiti svaki od spomenutih subjekata.

Naglasio je da njegova inicijativa korespondira s mogućim oporezovanjem nekretnina koje su prazne. Podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (NS) je ranije ovaj mjesec potvrdio za Klix.ba da je formirana radna grupa koja će razmotriti modele oporezovanja praznih nekretnina. Kao cilj je istakao to da vlasnici nekretnina stave nekretnine u promet.