Ogromne gužve
9

Kanton Sarajevo o saobraćajnom haosu na Stupu: Nadležna je Federacija BiH

B. T.
Svakodnevni prizor u ulici Kurta Schorka (Foto: I. Š./Klix.ba)
Svakodnevni prizor u ulici Kurta Schorka (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jedan od najvećih saobraćajnih čepova u Sarajevu stvara se na Stupu, konkretno u ulici Kurta Schorka, koja se proteže od tržnog centra Wisa, preko Stupske petlje, Sarajevskog aerodroma pa sve do entitetske linije na Dobrinji.

S obzirom na to da se radi o vrlo frekventnoj saobraćajnici, kojom se odvija i većina teretnog transporta prema Istočnom Sarajevu i dalje prema istočnoj Bosni, stanovnici Stupa i drugih okolnih naselja svakodnevno se suočavaju s ogromnim gužvama.

One se stvarju već od Stupske petlje, kada se saobraćajnica s dvije sužava na jednu traku.

Veliki saobraćajni haos tokom cijelog dana stvara se i na raskrsnici ove ulice s Kasindolskom, Alejom Bosne Srebrene i ostalim manjim ulicama, s obzirom na to da ne postoje semafori.

Svakodnevni prizor u ulici Kurta Schorka (Foto: I. Š./Klix.ba)
Svakodnevni prizor u ulici Kurta Schorka (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kako ovo kompleksno čvorište nema adekvatnu signalizaciju, stanovnici Kasindolske ulice u velikom su strahu za sigurnost djece koja pohađaju osnovne škole u Nedžarićima i na Dobrinji te odlazak na nastavu predstavlja svakodnevni rizik.

Za ovu problematiku zaintreresirala se zastupnica u Skupštini KS Bilsena Šahman, koja je uputila inicijativu da se sagledaju mogućnosti iznalaženja rješenja za regulisanje saobraćajne komunikacije u ulici Kurta Schorka.

Međutim, kako je odgovoreno iz Ministarstva saobraćaja KS, oni nema nadležnost nad saobraćajnicom u ulici Kurta Schorka.

"Kanton Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo nemaju nadležnost nad predmetnom saobraćajnicom u skladu s važećim Zakonom o cestama FBiH, s obzirom na to da je predmetna saobraćajnica okarakterisana kao magistralna cesta. Nadležnost nad magistralnim saobraćajnim pravcima u FBiH u ingerenciji je Cesta FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, što uključuje i postavljanje saobraćajne signalizacije, redovno i vanredno održavanje saobraćajnice te ostale intervencije na saobraćajnici", odgovoreno je iz Ministarstva saobraćaja KS.