Dom zdravlja Žepče
0

Kanton nemoćan, hoće li pomoći Federalna vlada?

Sarajevo-x.com
Foto: Zepce.ba
Foto: Zepce.ba
Dom zdravlja sa stacionarom Žepče i dalje je zatvoren za oko 26.000 korisnika zdravstvenih usluga. Razlog je generalni štrajk 110 zaposlenika. Trenutno se zdravstvena zašita pruža samo za hitne slučajeve, ali je pitanje do kada će se i te vrste usluga pružati.

Na sastanku kod premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića nije se ponudilo ništa novo, a problem je vraćen u Žepče pred općinske vlasti, kao osnivača ove zdravstvene ustanove.

Stavom kantonalne Vlade razočaran je i općinski načelnik Mato Zovko koji je prije dva dana pokrenuo postupak izmjene Zakona o izvršnom postupku.

Federalna Vlada jučer je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopunama zakona o izvršnom postupku u FBiH, te tako pozitivno odgovorila na inicijative Skupštine Ze-Do kantona i Općine Žepče, za izmjene zakonske regulative u ovoj oblasti. Cilj dopuna je zaštita osnovnih funkcija javnih ustanova i vlasti.

Prijedlogom zakona su od ovrhe izuzeti nekretnine, pokretna novčana i sredstva za rad Federacije, kantona, grada, općine i javnog fonda koje ovim instancama osiguravaju neometano obavljanje djelatnosti od javnog interesa. Predstoji razmatranje i usvajanje ovog zakona na Parlamentu Federacije BiH, nakon čega bi zakon stupio na snagu. Na taj način više se ne bi dolazilo u situaciju da kao u primjeru općine Žepče, odnosno žepačkog zdravstva dođe do potupune blokade računa. Na neki način mogao bi se sada očekivati kraj priče o zdravstvu u Žepču.

(Objavljeno ljubaznošću kolega sa Zepce.ba)