Naplata potraživanja
168

Kanton 10 tuži Hrvatsku elektroprivredu zbog milionskog duga za korištenja vode Buškog jezera

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona 10 pokrenula je tužbu zbog duga većeg od tri miliona KM koji joj na ime naknade za korištenje vode Buškog jezara duguje Hrvatska elektroprivreda.

Zbog niza nepravilnosti pokrenut je i spor protiv Okolišne dozvole koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo Pumpnoj stanici za hidroenergetske objekte gornjeg horizonta HE Orlovac i hidro-akumulaciju Buško jezero

Na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantonalno javno pravobraniteljstvo pokrenulo je sudski spor protiv Privrednog društva HEP – proizvodnja Zagreb, Sektor Hidroelektrane i Pumpne stanice "BUŠKO BLATO" d.o.o. Livno zbog neplaćanja naknade od posebnog značaja za Kanton, koja je propisana Zakonom o vodama Kantona 10.

"U odredbama člana 74. Zakona o vodama Kantona 10 utvrđena je obveza plaćanja kantonalne naknade od posebnog značaja za Kanton, koju su dužni plaćati korisnici općih dobara bez obzira imaju li sjedište na području Kantona, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine ili drugih država. Ova naknada se između ostalog utvrđuje za proizvodnju električne energije i druge pogonske namjene u visini od 0,01 KM/kWh proizvedene električne energije", stoji u saopoćenju Vlade Kantona 10.

Na temelju mjesečnih izvještaja o količinama iskorištene vode za proizvodnju električne energije ukupan dug HEP – proizvodnja d.o.o. Zagreb, Kantonu 10 prema ovoj kantonalnoj naknadi za 2016. godinu iznosi 1.454.996,00 KM i za 2017. godinu 1.575.955,40 KM.

"Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10 pokrenulo je upravni spor protiv Okolišne dozvole koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo Pumpnoj stanici za hidroenergetske objekte gornjeg horizonta HE Orlovac i hidro-akumulaciju Buško jezero s pripadajućim objektima zbog uočenih mnogobrojnih nedostataka", stoji u istom saopćenju.