Kantoni države
43

Kanton 10 ne poštuje državni zakon o sigurnosti saobraćaja jer ima kantonalni

Piše: Er. M.
MUP K10
MUP K10
Iako bi sve administrativno-teritorijalne jedinice u BiH trebale poštivati Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH koji je stupio na snagu 15. februara, državni zakon ne poštuju u Kantonu 10 koji ima svoj zakon.

Ovu informaciju potvrdio nam je ministar unutrašnjih poslova Kantona 10 Darinko Mihaljević koji je rekao kako ovaj kanton ima svoj zakon o sigurnosti saobraćaja.

"Mi smo već uputili i izradili radnu verziju izmjena i dopuna tog zakona koji je donesen na nivou države, jer on se i zove okvirni zakon. To je ustavna nadležnost kantona. Mi imamo zakon koji ćemo uskladit i primjenjivat ga", rekao je Mihaljević.

Kazao nam je da je prije sedam dana uputio svoj prijedlog na mišljenje Uredu za zakonodavstvo, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu finansija Kantona 10.

"Ovaj na državnom nivou je okvirni zakon, a mi imamo kantonalni zakon o sigurnosti saobraćaja već odavno i samo ćemo ga uskladiti", rekao je Mihaljević.

Ministru unutrašnjih poslova Kantona 10 očito nije poznato da usvojeni zakon nije okvirni zakon, već državni zakon koji se mora poštivati u svim administrativno-teritorijalnim jedinicama BiH.

Mihaljevića smo pitali i kolike će finansijske štete nastati s obzirom na to da su državnim zakonom povećane kazne za saobraćajne prekršaje, a što se očito ne implementira u Kantonu 10.

"Ne smije niko pomislit da puni kantonalne budžete na način da uradi harač nad narodom i vozačima. Svi zakoni treba da imaju preventivnu, a onda represivnu mjeru. Ja sam više pobornik mišljenja da će preventiva puno više uraditi. Pitanje je da li su naši građani u stanju da plaćaju kazne koje su veće i od vrijednosti vozila koja voze. Treba se stavit u realne okvire", kazao je Mihaljević.

Ovim povodom kontaktirali smo i ministra saobraćaja i komunikacije BiH Ismira Jusku koji nam je kazao da prvi put za ovu informaciju čuje od nas te da će uputiti dopis Vladi FBiH od koje će tražiti da mu dostavi informaciju o tome da li se Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH poštuje u svim dijelovima BiH.