Mostar 2024.
1

Kandidatura Mostara za EPK: Prvo finansijska transparentnost, onda potpis podrške

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Niko u Mostaru neće reći da je protiv kandidature grada za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, ali najmanje četiri političke stranke uskratile su bjanko potpis na kandidacijsku "Knjigu 1".

Na sastanak koji je u utorak organizirao gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nisu se odazvali predstavnici SDA i Stranke za BiH već su poslali pismo u kojem se navode određeni zahtjevi. Konkretne zahtjeve u pogledu transparentnosti iznijeli su i predstavnici SDP-a.

Edin Zagorčić, predsjednik mostarskog SDP-a, na stastanku u Vijećnici zatražio je dodatna pojašnjenja o projektu, a za Klix.ba kaže kako je stav njegove stranke jasan i da je ova kandidatura projekt koji je prevažan za Mostar.

"Od ideje se ne smije odustati. Mislim da nitko nema pravo da ga dovede u pitanje i da se projekt ispolitizira. Inzistiramo na većoj transparentnosti protoka novca, hoće li to opteretiti budžet i u kojoj mjeri te na koji način će se to vraćati. Želimo da stranke dobivaju dokumente koji ukazuju na transparentan rad'', rekao je Zagorčić dodavši kako projeka predviđa razvoju inkluzivnog društva i promociju zajedničkih vrijednosti i kao takav je SDP-u apsolutno prihvatljiv.

Trebaju se pružiti svi relevantni podaci

Anel Kljako, predsjednik mostarskog SBB-a, kaže kako oni zaista vjeruju da će Mostar biti proglašen prestolnicom kulture, da su upravo zato i dali potpis podrške ovoj aplikaciji još prošle godine.

"Ipak, danas kada smo usli u uži krug i kada se potpisi podrške stranaka trebaju obnoviti, mi smatramo da se neke informacije svjesno ili nesvjesno taje. I dalje podržavamo ovu aplikaciju, ali smatramo da nam se trebaju pružiti svi relevantni podaci o projektima koje uključuje aplikacija, prije obnavljanja potpisa", kazao je za Klix.ba Kljako.

Iz Naše stranke su podsjetili da su oni, na prvom sastanku političkih stranaka u vezi s ovom temom, bili jedini koji projektu nisu dali podršku.

"Mi nikad nismo bili protiv projekta Mostar 2024. Naše politike upravo prepoznaju važnost i ulogu kulture i umjetnosti generalno, pogotovo u sredinama kakva je Mostar. Razlog zašto smo ipak u septembru 2017. godine, kada je održan prvi sastanak na kojem je gradonačelnik Ljubo Bešlić tražio političku podršku od nas, rekli "ne", je naše nezadovoljstvo dosadašnjim načinom trošenja i preraspodjele novca iz gradskog budžeta", izjavila je Irma Baralija iz Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Izbori prioritet

Baralija smatra kako je blokada demokratskog procesa, nepostojanje Gradskog vijeća, gradonačelnik koji je u tehničkom mandatu već sedam godina i administracija koja ima negativan revizorski izvještaj za svoje poslovanje iz prethodnih godina su više nego dovoljni razlozi za zaustavljanje ovog procesa.

"Nama je stalo da Mostar bude prijestolnica kulture, ali smatramo da takvom projektu mora prethoditi održavanje izbora i formiranje Gradskog vijeća koje bi nadgledalo i osiguravalo transparentnost realizacije projekta, ovog i svakog drugog", smatra Baralija.

Pismo koje je mostarski odbor SDA poslao gradonačelniku Bešliću jasno ističe njihovu bezrezervnu podršku, ali traže i konkretne informacije finansijske prirode.

"Pošto Evropska prijestonica kuluture zahtjeva dodatno budžetsko opterećivanje Grada Mostara, finansijske aranžmane sa drugim nivoima vlasti, a finalna Prijavna knjiga sadržava plan izgradnje novih ili obnove postojećih objekata, potrebna nam je i tačna informacija o budućem planiranju novčanih tokova i definisanje planirane infrastrukutre", stoji između ostalog u pismu.

Iz Grada Mostara, odnosno Tima Mostar 2024 koji konkretno radi na kandidaturi je saopćeno da je kompletna prijavna knjiga poslana svim političkim strankama i kako je dogovoren sastanka 12. februara.

"Pitanje je ko i gdje"

"Međutim, dva sata prije početka sastanka gradonačelniku je poslan dopis iz SDA kako oni neće doći na sastanak jer nemaju dovoljno informacija o projektu. Sat kasnije sličan dopis stigao je i iz SBIH-a. Dakle, nije bio nikakav problem, jer je cijeli proces od početka transparentan, dostaviti i dodatne informacije da su ih iz SDA i SBiH-a zatražili i zahtjev poslali barem dan ranije ili da su došli na sastanak i zatražili dodatne informacije kao što su došli na sastanak ljudi iz SDP-a, DF ili SBB-a", kazali su iz Tima Mostar 2024.

Nakon ranijih tekstova o ovoj temi na portalu Klix.ba javili su se iz Kantonalne organizacije HSP BiH HNK te kazali kako oni iskazuju podršku kandidaturi te da su takav stav imale i druge političke stranke na sastanku održanom 5. februara.

Nakon svih stavova može se zaključiti da kandidatura grada na Neretvi za EPK 2024. ima deklarativnu podršku svih, ali da realizacija očito nije takva da dobije bezrezervnu podršku svih. Problematizirat će se utrošak novca, njegova transparentnost te sigurno lokacije i izvršioci određenih aktivnosti. Mostarska posla...