Problem autoškola
473

Kandidati u Sarajevu padaju vozačke ispite na nepostojećim pješačkim prijelazima, ugroženi i pješaci

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon obnove i izgradnje cesta na području općine Novi Grad Sarajevo prije nekoliko godina, pojedine dionice su ostale neoznačene, što predstavlja veliki problem instruktorima i polaznicima autoškola. Instruktori su kazali kako je ugrožena sigurnost i kandidata i pješaka.

Kako nam je rekao instruktor Emir Ćedić, neoznačene dionice su ulaz u C fazu kod Konzuma, ulaz u B fazu, Vojničko polje, skretanje s Lukavičke ceste u Dobrinju itd.

"Imamo velikih problema kada obučavamo polaznike jer se pješački prijelazi ne vide nikako ili se vide samo obrisi na mjestima gdje su bili. Tako je već 5-6 godina. Ugrožena je sigurnost pješaka, stanovnika tih mjesta, ali i kandidata. Problem je što kandidati padaju na polaganju vozačkog ispita jer je stanje horizontalne signalizacije za polaganje vozačkog ispita veoma loše", kazao je Čedić za Klix.ba.

Istakao je kako nema blizu 60 posto oznaka za pješake, a nema ni saobraćajnih tabli.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo kazali su kako su u okviru programa redovnog održavanja cesta na području Općine Novi Grad Sarajevo za 2017. godinu i raspoloživih finansijskih sredstava za ovu namjenu planirane aktivnosti za obnavljanje horizontalne saobraćajne signalizacije na cestama u nadležnosti Općine Novi Grad Sarajevo, a samim tim i na navedenim raskrsnicama.

"Procedura javne nabavke nedavno je okončana, a uskoro se očekuje početak izvođenja radova", kazali su nam iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.