BiH
0

Kandidati Senad Šepić i Zoran Tešanović neće dobiti potvrdu CIK-a BiH

FENA
Centralna Izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, donijela odluku o izdavanju potvrda kandidatima za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Komisija je konstatirala da za kandidate: Vilim Primorac, Mijo Krešić, Safet Halilović, Slavko Marin, Ana Trišić-Babić, Selmo Cikotić, Marina Pendeš, Bariša Čolak, Niko Grubešić, Sredoje Nović, Tarik Sadović, Anton Rill, Stanko Slišković, Perica Jelečević, Sven Alkalaj, Dragan Vrankić, Srđan Arnaut, Slobodan Puhalac, Fuad Kasumović i Božo Ljubić ne postoji zakonska smetnja za obavljanje tih dužnosti.

Kandidat Igor Crnadak, da bi dobio potvrdu o ispunjavanju zakonom propisanih uvjeta, prije preuzimanja dužnosti, odnosno imenovanja na funkciju u Vijeću ministara BiH, mora otkloniti situacije koje mogu dovesti do sukoba interesa.

Postupak provjere za kandidata Mladena Ivankovića Lijanovića još nije okončan i javnost će o tome biti naknadno obavještena, saopćeno je.

Potvrde neće dobiti kandidati Senad Šepić i Zoran Tešanović jer je danas Centralna izborna komisija BiH donijela zaključak u oba slučaja o pokretanju postupka za utvrđivanje sukoba interesa, saopćeno je iz CIK-a BiH.