Sastanak glavnih tužilaca
0

Kandidata za procesuiranje ima, ali je potrebna politička volja

FENA
U organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) u okviru projekta "Podrška pravosuđu u Bosni i Hercegovini - Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa", podržanog od Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), danas je održan radni sastanak glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini o temi "Procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije".

Glavni tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske Mahmut Švraka izjavio je novinarima da "kandidata" za procesuiranje ima, ali da je za to potrebna i politička volja. "Za veću angažiranost tužilaca da procesuiraju organizirani kriminal ili korupciju potrebna je politička volja i podrška", rekao je Švraka.

Dodao je i da Tužilaštvo ima problema i zbog nespremnosti građana da svjedoče u tim procesima. Na sastanku je konstatirano da država BiH mora uspostaviti efikasan sistem prevencije-sprječavanja nastanka korupcije, jer je korupcija sistemski problem čije suzbijanje je jedino moguće putem kombiniranja mjera, uključujući pokretanje krivičnih, disciplinskih, prekršajnih i upravnih postupaka, kao i reafirmacija moralne odgovornosti.

Postojeći rezultati u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije po ocjeni tužilaca srazmjerni su karakteristikama ukupnog ambijenta u BiH, kadrovskim i materijalnim kapacitetima tužilaštava, ali će tužioci pokušati i u takvim okolnostima ostvariti još bolje rezultate.

Da bi se sve navedeno ostvarilo potrebno je donošenje podzakonskih akata u cilju stvaranja boljeg okvira za rad tužilaca i lakše identifikacije odgovornih osoba, kao i planska saradnja tužilaštava sa svim vrstama agencija za provedbu zakona u ovoj oblasti, te implementacija i praćenje primjene Pravilnika o orjentacionim mjerilima za rad tužilaca u BiH.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je neophodnost jačanja povjerenja javnosti u rad tužilaštava u BiH afirmacijom pozitivnih rezultata u procesuiranja krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije.

Glavni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije BiH Zdravko Knežević kazao je da će se to tužilaštvo "boriti u skladu s objektivnim mogućnostima i protiv svih počinilaca krivičnih djela, a naročito organiziranog kriminala i korupcije", naglasivši da je bitno da postoji tužilačka volja, iako "ambijent u kome radimo donekle i utiče na ostvarene rezultate".

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i potreba jačanje kapaciteta u policijskim agencijama, kako kadrovske tako i materijalno-tehničke prirode, posebno u oblasti posebnih istražnih radnji, kao i specijalizacija tužilaca, kao preduvjet kadrovska popunjenost.

Također je potrebno i aktivno učestvovati u realiziranju regionalne saradnje u predmetima organiziranog kriminala i uspostavljanju zajedničkih istražnih timova, kada se za to stvore potrebni uslovi, te čvršće povezivanja Tužilaštva BiH, entiteskih tužilaštava i Tužilaštva Brčko Distrikta BiH kroz periodične radne sastanke i međusobno sagledavanje rezultata rada.

Cilj današnjeg sastanka bio je pokretanje diskusije o aktuelnom stanju u procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije u BiH, s fokusom na rezultate, iskustva, vizije i prijedloge vezane za procesuiranje ovih predmeta te osvrtom na Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2012. godinu u dijelu koji se odnosi na pravni sistem, borbu protiv organiziranog kriminala i antikorupcionu politiku u BiH.

Osim glavnih tužilaca iz BiH, entiteta i Brčko Distrikta, njihovih zamjenika i tužilaca koji se bave predmetima organiziranog kriminala i korupcije, sastanku su prisustvovali i direktori policijskih agencija i predstavnici međunarodnih institucija i organizacija u BiH.