Satira ili iskrenost
1.1k

Kandidat za Skupštinu ZDK Evelin Bitić: Ja ću krasti, ali ću dati i vama

Piše: E. M.
Evelin Bitić
Evelin Bitić
Kandidat za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona ispred Pokreta demokratske akcije Bosne i Hercegovine ZDK Evelin Bitić javnosti se obratio s porukom da se kandidovao kako bi zaradio novac jer je to najbolji način da se zaradi.

Bitić je u svom obraćanju javnosti preko svog zvaničnog Facebook profila napisao post u kojem je “otvorio dušu” pa vjerovatno napisao ono što je cilj svakog političara.

“Odlučio sam se kandidirati na ovim izborima zato što želim da zaradim novac, nezaposlen sam i to je u ovo vrijeme i na ovim prostorima najbolji način da se zaradi, dakle da se bavim politikom i da tom prilikom zaradim novac. Iskreno vam kažem moj lični interes je na prvom mjestu, pa onda od vas ljudi. Ja ću krasti, ali ću dati i vama, dakle mora biti neka lova za mene ali će biti i za ostalu raju. Ovi to sad ne rade tako, nego rade samo u svoju korist. Suština je ako uzimate za sebe vi morate dati i narodu da bi vas narod volio, a vidite kakva je sad kriza u državi, neko krade ali ne daje narodu i onda je narod bijesan.”

Mnogi su njegov potez ocijenili kao poštenim obraćanjem javnosti, dok drugima izgleda kao satirični sadržaj.

U izjavi za Klix.ba Bitić je pojasnio zbog čega se na taj način obratio bh. glasačima.

"Čin kandidature na ovim izborima nije neozbiljna stvar tako da ovo 'neozbiljno' pada u vodu odmah. Ko me shvatio, shvatio me. Ko nije, žao mi je što nije. Objave su većim dijelom satiročnog sadržaja kako bi skrenuo pažnju i rekao ono što politčari nikada neće reći u svojoj kampanji, tiču se političke situacije u našoj državi i načina rada sadašnjih političara kojima ovakve stvari prolaze već punih 25 godina, jedno pričaju tokom kampanje, a drugo na djelu. Tako da sam se ja odlučio za obrnutu varijantu kampanje", kazao je Bitić te nastavio:

"Zaista sam zaprepašten pojedinim kandidatima na ovim izborima, do koje mjere je njihova svijest odvojena od stvarnoga života. Oni kao da ne žive u BIH, već doslovno na Marsu. Moj cilj nije nametati neki pogled nego prvenstveno ljude natjerati na razmišljanje i samostalno zaključivanje, a drugim strankama i kandidatima je cilj obratan. Oni žele da budete lutke na daljinski upravljač, da se bez rasprave pokoravate svemu što vam kažu."

Kreativnost kandidata za glas više očito neće stati do 7. oktobra kada će bh. javnost donijeti konačni sud o svojoj budućnosti.