{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kandidat za Evropski parlament Mirza Šabić: Važno mi je pomoći BiH na putu ka EU

24.4.2014. u 07:47
131
13
Kandidat za Evropski parlament Mirza Šabić: Važno mi je pomoći BiH na putu ka EU
131
Kandidat za Evropski parlament Mirza Šabić: Važno mi je pomoći BiH na putu ka EU
Mirza Šabić
Izbori za Evropski parlament (EP) održat će se u nedjelju 25. maja i na njima će birači izabrati 11 poslanika koji će iz Hrvatske otići u Brisel. Jedini Bošnjak među 275 kandidata u Hrvatskoj, Mirza Šabić, govori za Klix.ba o svojim šansama za ulazak u Evropski parlament.
Za poslaničko mjesto u Briselu borit će se sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih lista, a Šabić se nalazi na listi "Partnerstvo hrvatskog centra" koju čine Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku, a nositelj liste je ugledni ljekar Nikica Gabrić.

"Na ovoj listi sam kao nezavisni kandidat. Uvijek se glasa za ime i prezime, tako da nema veze da li ste prvi ili jedanaesti na listi. To je prednost u odnosu na lokalne izbore. Moguće je da osmi uđe, a da prvi ne uđe. Recimo, jedanaesta na listi je gospođa Jadranka Kosor", rekao je Šabić za Klix.ba.

Istakao je da se nada i glasovima građana Bosne i Hercegovine koji ostvaruju to pravo i koji će moći glasati u konzularnim predstavništvima, to jeste imaju hrvatsko državljanstvo.

"Osim što ću štititi interese Hrvatske, važno mi je da se BiH pomogne kako bi krenula punim korakom ka EU. Na raspolaganju sam u svakom slučaju, koliko god budem mogao pomoći. Nadam se podršci", rekao je Šabić.

Očekuje da će biti među kandidatima koji će Hrvatsku predstavljati u Evropskom parlamentu.

"Mislim da to ne bi bilo značajno samo za mene već i za cijelu bošnjačku zajednicu u Hrvatskoj. A šta će biti na izborima, vidjet ćemo. Realne šanse postoje. Prema nekim pokazateljima naša lista bi mogla imati jednog ili dva kandidata koji bi trebali ući u Evropski parlament", istakao je Šabić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: