BiH
0

Kandić: Presudilo je što je Srbija sakrivala dokaze

FENA
Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Srbije i počasna građanka Sarajeva Nataša Kandić komentirajući za FENA-u presudu Međunarodnog suda pravde u procesu BiH-SCG ističe da su dokazi bili osnovni problem.

Kako navodi Nataša Kandić, Tribunal u Haagu je svo vrijeme isticao da Srbija ne sarađuje, da ne predaje dokaze.

"Dokazi nisu bili dostupni i to je presudilo da presuda bude ovakva. Mada znamo da oni koji su preživjeli znaju ko je učestvovao u ratu".

Kako ističe Nataša Kandić, postoji snimak Škorpiona, a po njenim riječima pripadnici Škorpiona sigurno nisu samoinicijativno otišli u BiH. Također poznato je, kako navodi Kandić, da su u agresiji na BiH učesvovale zajedno jedinice MUP-a Srbije i Republike Srpske.

"Srpska strategija prikrivanja dokaza, pokazala se efikasna, pa je Srbija osuđena samo za nesprečavanje genocida. Lično mislim da se to protivi onome što se događalo na terenu", rekla je Kandić u izjavi za Fenu.

Kandić ne smatra da se u ovom slučaju radi o nekoj vrsti trgovine u kojoj Srbija i Crna Gora ne bi bile optužene za genocid, a zauzvrat bi isporučile Mladića i Karadžića, nego ona podvlači da je riječ o tome da je Srbija uspješno prikrivala dokaze, a da bosanskohercegovačka strana nije bila dovoljno spremna.