Uputstva za putovanje u BiH
63

Kanada upozorava svoje građane na džeparoše, pucnjave, pijane vozače...

Klix.ba
Sarajevo
Sarajevo
Svaka država na svijetu izdaje uputstva i upozorenja svojim građanima za putovanja izvan države. Kanadska vlada analizirala je aktuelnu situaciju u BiH te upozorila sve svoje građane koji putuju u našu državu na više opasnosti, među kojima su mine, džeparoši, česte pucnjave i pijani vozači, a upozorila ih je i na "antihomoseskualne" stavove naših građana.

"Nema svjetskih upozenja za Bosnu i Hercegovinu, ali trebate biti veoma oprezni zbog neobilježenih područja na kojima se nalaze nagazne mine i neeksplodirana ubojna sredstva, posebno u izoliranim planinskim i seoskim područjima", stoji na prvoj stranici uputstva Vlade Kanade vezanog za BiH.

Dio "Sigurnost" ima sedam stavki. Na prvom mjestu je i dalje upozorenje za opasnost od mina, dok je na drugom stanje o kriminalitetu.

"Stopa krminala je niska, ali džeparenje i krađa torbica su vrlo česta pojava u centrima gradova. Stranci su česta meta. Također, česti su obračuni organiziranih kriminalnih grupa na ulicama Sarajeva u kojima se često koristi vatreno oružje", upozoravaju dodajuću kako su stranci rijetko meta, ali da trebaju biti oprezni u kasnim noćnim satima.

Svojim građanima skreću pažnju i na česte demonstracije nastale kao posljedica "tenzija između etničkih i religijskih grupa" te savjetuju da takve skupove izbjegavaju, jer "postoji mogućnost da pređu u nasline".

Putovanja po cestama mogu biti opasna zbog zagušenja prometa i lošeg održavanja cesta i vozila, zaključili su Kanađani.

"Vozači ne poštuju praksu sigurne vožnje, poznati su po brzoj vožnji i vožnji u pijanom stanju", poručuju i dodaju kako opasnost, osim ljudi, predstavljaju i vremenski uvjeti, česte magle, poledica, odroni...

Osim uobičajenih infromacija o dokumentima koji su potrebni te pravilima ponašanja u našoj državi, u dijelu "Zakon i kultura" stoji stavka o istospolnim brakovima i homoseksualnosti.

"BiH ne prepoznaje istospolne brakove. Homoseksualnost je moralno i društveno neprihvatljiva, tako da se mnogi pojedinci ne izjašnjavaju javno o svojoj seksualnoj orijentaciji".