BiH
0

Kanada s 10 miliona dolara finansira unapređenje pravosudnih institucija u BiH i Srbiji

FENA
Ministar pravde BiH Slobodan Kovač i predsjednik Visokog i sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Branko Perić potpisali su danas u Sarajevu s ambasadorom Kanade u BiH Davidom Hutchingsom Memorandum o razumijevanju za projekt reforme pravosuđa u našoj zemlji.

Riječ je o četvorogodišnjem projektu koji Kanada finansira u iznosu od 10 miliona kanadskih dolara s ciljem unapređenja i jačanja pravosudnih institucija u BiH i Srbiji.

Projekt će omogućiti poboljšanje funkcioniranja pravosudnih organa na lokalnom nivou, pružiti podršku kreiranju politika i strateškom razvoju, te izgradnji kapaciteta institucija za obuku sudija i tužilaca.

Prioritet je da se ovim projektom osnaže Osnovni sud u Banjoj Luci i Općinski sud u Sarajevu, gdje je najviše i fokusiran interes građana za pravosudnom reformom.

Kanadski ambasador u BiH ustvrdio je da je kompetentan i pravičan pravosudni sistem temeljac svakog demokratskog sistema, te očekuje da će ovaj projekt dati značajan doprinos reformi ovog sistema u našoj zemlji.

On je naglasio kako je značajno da se u BiH razvije i provede sveohuhvatna strategija pravosudne reforme, te da Ministarstvo pravde igra veću ulogu u provođenju pravde, nastavi podršku VSTV-u, te koordinira aktivnosti sudskih institucija na svim nivoima.

Ambasador Hutchings je kazao kako Kanada pridaje veliki značaj jačanju pravosudnog sistema, te će nastaviti pružati podršku BiH u ovoj oblasti.

Ministar Slobodan Kovač je zahvalio kanadskoj vladi na zalaganju u razvoju pravosudnog sistema BiH, navodeći da je projekt reforme pravosuđa jedan od najvažnijih međunarodnih projekata za razvoj BiH.

On je naglasio kako će realizacija ovog projekta omogućiti građanima naše zemlje pristup kvalitetnom i modernom pravosudnom sistemu.

Predsjednik VSTV-a Branko Perić ukazao je na potrebu rješavanja problema velikog broja neriješenih predmeta na sudovima koji se odnosi na komunalne usluge.

Prema njegovim riječima, građani žele odmah vidjeti rezultate reforme u oblasti pravosuđa te im je potrebno poslati poruke da reforma u ovoj oblasti napreduje.

Kanada pruža tehničku pomoć regiji Balkana, uključujući BiH, od 1990. godine. Realizirano je oko 800 projekata u vrijednosti većoj od 540 miliona kandadskih dolara. Programske aktivnosti u BiH fokusirane su na zdravstvo i vladavinu prava.