BiH
0

Kanada i BiH potpisale memorandume o razumijevanju o reformi u oblasti zdravstva

FENA
Ambasador Kanade u BiH David Hutchings i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović danas su u Sarajevu potpisali dva memoranduma o razumijevanju za projekte koje će finansirati Kanada. Cilj tih projekata je reforma sektora zdravstva u BiH.

Memorandumom o razumijevanju definiraju se uvjeti i rokovi za sudjelovanje Kanade i BiH u "Projektu za politiku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na Balkanu" i "Mladi i zdravlje na Balkanu". Oba projekta bit će realizirana do septembra 2009. godine, a implementirat će ih Kanadsko društvo za međunarodno zdravstvo i Univerzitet Queens.

Kako je istaknuto novinarima nakon potpisivanja dokumenata, "Projekt za politiku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na Balkanu" razvit će kapacitet i pružiti tehničke savjete u pogledu osmišljavanja i implementacije reformi u oblasti primarne zdravstvene zaštite u ključnim oblastima kao što su izrada politike, strateško planiranje i upravljanje ljudskim resursima.

U okviru projekta "Mladi i zdravlje na Balkanu" bit će pružena pomoć u izradi i realizaciji modela prilagođenih mladima koji se odnose na pružanje zdravstvenih savjeta, dijagnoza i liječenja, te inicirati aktivnosti na edukaciji zajednice u smislu predstavljanja zdravog načina života.

Istaknuto je da bi ti projekti trebalo da doprinesu očuvanju zdravlja građana BiH, ali i očuvanju države u cjelini kao zdravog i korisnog člana evropskog susjedstva.

Oba projekta bit će implementirana i u Srbiji što znači da će projektna sredstva biti ravnopravno podijeljena na projektne aktivnosti obje države.

Kanada od 1990. godine pruža tehničku pomoć regiji Balkana, uključujući i BiH, izdvajajući više od 540 miliona kanadskih dolara na oko 800 projekata. Njene aktivnosti u BiH usmjerene su na zdravstvo i vladavinu prava koji su od presudne važnosti u procesu tranzicije, dok se mladi, okoliš, ravnopravnost spolova i izbjeglice smatraju interdisciplinarnim temama.