BiH
0

Kampanja "Zagrljaj podrške": Sutra u Sarajevu otvaranje izložbe "Brest friends"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Asocijacija udruženja za brigu o pacijenticama/pacijentima oboljelim od karcinoma dojke u BiH, Udruženje onkologa BiH i farmaceutska kompanija Hoffman La Roche - Predstavništvo za BiH organizirali su danas u Sarajevu susret s novinarima na kojem su ponovno ukazali na važnost kampanje "Zagrljaj podrške" koju kroz raznovrsne aktivnosti zajednički provode tokom oktobra.

Istaknuto je da će u okviru kampanje "Zagrljaj podrške" sutra uvečer u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu biti otvorena izložbe fotografija britanskog umjetnika Rankina "Brest friends" i bh. fotografa Zijaha Gafića. Izložba će biti postavljena deset dana, a za 5. novembar planirana je njena postavka u Banjoj Luci.

Kampanja "Zagrljaj podrške" počela je 1. oktobra radi podizanja svijesti o karcinomu dojke, zloćudnoj bolesti koja pogađa veliki broj žena u BiH. Namjera je upozoriti na važnost ranog dijagnosticiranja bolesti, podstaknuti na educiranje o toj temi, te ukazati na činjenicu da bi svi oboljeli od karcinoma dojke trebalo da imaju iste uvjete liječenja u cijeloj BiH.

Jedan od ciljeva kampanje je prikupljanje 250.000 KM za kupovinu dva mobilna mamografa, jedan za teritoriju FBiH, a jedan za RS. U kampanju "Zagrljaj podrške" uključili su se i predstavnici javnog i kulturnog života u BiH.