BiH
0

Kampanja "Usudi se i nazovi krimolovce"

FENA
Policijska misija Evropske unije (EUPM) i policijske agencije BiH pokrenule su danas četvrtu zajedničku informativnu kampanju "Usudi se i nazovi krimolovce", čiji je cilj da motivira građane da se uključe u borbu protiv organiziranog kriminala te ih upozna o sredstvima koja mogu iskoristiti kao što su telefonska linija krimolovci 080 020 505 ili 122.

Šef EUPM-a brigadni general Vicenzo Coppola je u govoru na svečanom pokretanju kampanje u Sarajevu kazao da je svima poznato da uspješan ishod policijske akcije u velikoj mjeri ovisi od koordinacije između policijskih institucija i dobre saradnje s građanima, koji bi trebali osjećati odgovornost da podrže policiju.

  • To je upravo ono na što ova kampanja upućuje i što ćemo težiti da promijenimo - oklijevanje građana da pruže informaciju, naglasio je Coppola.

Po njegovim riječima, ova kampanja će se fokusirati na borbu protiv organiziranog kriminala, odnosno ona će educirati građane o štetnom uticaju kriminala na njihove živote i težiti da ih motivira da se uključe u borbu protiv kriminala.

Coppola je naveo neke operacije u kojima su informacije koje su dostavili građani bile od velike važnosti. Među ostalim tu su slučaj Gaši u Sarajevu, akcija Leotar, koja je bila najveća operacija hapšenja ikada provedena u BiH, kao i ovosedmična hapšenja u vezi sa zloupotrebom CIPS-a.

  • Ta i slična hapšenja svakodnevno dokazuju da je policija ove zemlje sposobna izvesti složene operacije i uhapsiti počinitelje bez obzira na njihov status, moć i uticaj. Policijske istrage će biti još učinkovitije ako se građani aktivno uključe u borbu protiv kriminala tako što će dostaviti informacije policiji, rekao je šef EUPM-a general Coppola.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić, govoreći uime svih policijskih agencija u BiH, kazao je u obraćanju da se korupcija, terorizam, pranje novca, trgovina ljudima, krivotvorenja, odnosno svi oblici organiziranog kriminala ne smiju prepustiti samo policiji na rješavanje.

Da bi se borba policije protiv najrasprostranjenijeg vida kriminala učinila efikasnom i da bi se povećala sigurnost svih građana u zemlji, neophodno je aktivno angažiranje svih potencijala društvene zajednice, smatra Lujić.

Zato je apelirao na građane da, ukoliko posjeduju informacije o počinjenim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, pozovu besplatnu i anonimnu telefonsku liniju krimolovaca.