{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kampanja upoznavanja vozača sa tehnikom upravljanja motornim vozilima

F
4.7.2008. u 15:13
0
0
Kampanja upoznavanja vozača sa tehnikom upravljanja motornim vozilima
0
Kampanja upoznavanja vozača sa tehnikom upravljanja motornim vozilima
JP Direkcija cesta Federacije BiH u cilju poboljšanja sigurnosti prometa, a u saradnji sa auto-moto klubovima BIHAMK Sarajevo i AAMK BiH Mostar počinje realizaciju globalne kampanje upoznavanja vozača sa tehnikom upravljanja motornim vozilima.
Kampanja počinje danas i trajat će do kraja godine, a povod za kampanju je povećanje broja saobraćajnih nesreća u našoj zemlji, kazao je na pres konferenciji u prostorijama JP Direkcija cesta FBiH glavni inžinjer sigurnosti prometa pri JP Direkcija cesta FBiH Reuf Boračić.

S obzirom da sistem osposobljavanja vozača i provedbe vozačkih ispita nije mijenjan 16 godina, te da veliki broj vozača nema potrebno znanje, vještine i navike, osnovna ideja kampanje je izrada brošure u kojoj su na prikladan način prezentirane tehnike vožnje autocestom, preticanje, vožnja u kružnom toku, vožnja noću, tehnika kočenja.

Posebno su prezentirani i pojašnjeni novi prometni znakovi i dopunske table, koji su usvojeni prošle godine, a njih je oko 50, kazao je Boračić.

U okviru kampanje, brošuru će vozači dobijati besplatno prilikom registracije vozila u prostorijama MUP-a, stanicama tehničkog pregleda vozila te u auto-moto klubovima.

Brošura sadrži: pregled vozila prije pokretanja (kontrola tekućine, retrovizora, signalizacije), tehnika kočenja (na uzbrdici, nizbrdici, po mokrom kolovozu, poledici), tehnika vožnje unazad, vožnja u kružnom toku, preticanje, mimoilaženje i prestrojavanje, vožnja autocestom, sistem naplate cestarine na autocestama u FBiH, vožnja noću i u uslovima smanjene vidljivosti, daljinomjer između gradova u BiH kao i između većih gradova u BiH i Evropi te informacije o auto-moto klubu.

Brošura, koja je džepnog formata, je štampana u 400.000 primjeraka i želja nam je da stigne do svakog vozila, poručio je Boračić.

U ukupnom broju saobraćajnih nesreća kao glavni faktor sigurnosti (85 posto) utječe čovjek pogrešnim odlukama i procjenama, neznanjem, umorom, utjecajem alkohola, droga i slično, dok na ostale faktore otpada 15 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: