Međunarodni projekt
7

Kampanja u praksi: Žestoka rasprava u Parlamentu BiH o Platformi za mir

Piše: Er. M.
Državni zastupnici vodili su žestoku raspravu na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u okviru tačke dnevnog reda koja glasi "Informacija o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir". Današnja diskusija na najbolji način dokazuje da je predizborna kampanja u BiH već počela.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac ponovo je rekao da je riječ o dokumentu koji je međunarodni projekat te da bi se usvajanjem ovog materijala zaobišao entitetski nivo i uvela nova praksa donatora u BiH. On je istakao da za SNSD nisu upitni podrška miru i stabilnosti u BiH, ali da je riječ o dokumentu "američke humanitarne organizacije".

"Mi nećemo podržati bilo kakva rješenja o bilo kakvim pitanjima ako nisu vidljivi entiteti u procesu odlučivanja", kazao je Košarac.

Riječ je uzeo i šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović te je predložio izmjene "Informacije o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir" navodeći kako usvajanjem tih izmjena uslovljava podršku HDZ-a BiH ovoj tački dnevnog reda.

SDP-ov zastupnik Saša Magazinović zastupnicima je poručio kako je ova inicijativa došla s lokalnog nivoa i da su je potpisali načelnici i gradonačelnici iz SNSD-a.

"Vi ne možete u Parlamentarnoj skupštini BiH provoditi svoju volju onako kao što radite u posljednje četiri godine u RS-u gdje gospodarite životom, a sada izgleda i smrću", poručio je Magazinović zastupniku Špiriću.

On je Špiriću kazao da se previše ne nervira, jer to nije dobro u njegovim godinama. Žestoka diskusija vodila se i između zastupnica Nermine Kapetanović (SDA) i Maje Gasal-Vražalice na jednoj strani i zastupnika Nikole Lovrinovića (HDZ BiH).

Kapetanović je Lovrinoviću rekla da mir ne žele samo oni koji još uvijek zagovaraju podjele kakve su prisutne u kantonima gdje još uvijek funkcionišu dvije škole pod jednim krovom, na šta je Lovrinović odgovorio: "Ono što vi smatrate podjelom ja smatram pravom".

Lovrinović je Gasal-Vražalicu optužio da nije demokrata i da mrzi političke predstavnike Hrvata u BiH.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović predložio je nekoliko izmjena, što će, kako je kazao, "biti uvjet da digne ruku za ovo".

Zastupnici SNSD-a su danas hvalili i predsjednicu Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović za koju su tvrdili kako je ozbiljna političarka. Spominjani su i oktobarski izbori, odnosno ko će dobiti povjerenje građana BiH.