Svakodnevni problemi
1

Kampanja u 10 gradova: Ozbiljan pad slobode medija na Balkanu

FENA
(Foto: FENA)
Udruženje BH novinari u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), organiziralo je danas, na Svjetski dan slobode medija, kampanju u deset bh. gradova da bi skrenuli pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju mediji i medijski profesionalci u svakodnevnom radu.

Aktivistica ONAuBiH Iman Muratović naglasila je u izjavi novinarima u Sarajevu da svijet ove godine 3. maj dočekuje uz opći trend opadanja medijskih sloboda i pogoršanja uvjeta rada novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu bilježi ozbiljan pad slobode medija.

"Po istraživanju 'Reportera bez granica' Bosna i Hercegovina je na 62. mjestu od 180 država na listi", naglasila je.

U današnjoj akciji aktivisti su razgovarali sa prolaznicima o važnosti 3. maja i dijelili im adekvatan promotivni materijal o Danu slobode medija.

"Šetali smo mi u Sarajevu, činili su to i naši aktivisti u još devet bh. gradova. Značajnije je da to činimo na taj način, nego li da stojimo na mjestu i čekamo da nam neko od njih priđe", naglasila je.

Slične akcije organizirali su i ranije, a Muratović kaže da (iako malih) određenih pomaka ipak ima. Vjeruje da će ubuduće biti i bolje "naravno ako nastavimo govoriti o značaju Svjetskog dana slobode medija".

Omladinska novinska asocijacija u BiH okuplja mlade ljude zainteresirane za novinarstvo, a vizija im je da budu krovna organizacija svih omladinskih medija i doprinesu medijskoj pismenosti stanovništva i njihovom kritičkom promišljanju.