Veliki interes glasača
9

Kampanja #TvojGlasJeBitan pokazala da će 81 posto Mostaraca izaći na izbore

Dž. L.
Aktivisti realizovali ulične akcije širom Mostara (Foto: Kampanja #TvojGlasJeBitan)
Aktivisti realizovali ulične akcije širom Mostara (Foto: Kampanja #TvojGlasJeBitan)
Istraživanje koje su proveli aktivisti nestranačke kampanje #TvojGlasJeBitan pokazalo je da je 81 posto Mostaraca i Mostarki spremno izaći na izbore 20. decembra.

Tokom tri dana kampanje #TvojGlasJeBitan aktivisti su realizovali ulične akcije širom grada Mostara kojim su nastojali ukazati na važnosti glasanja, dok su ujedno i pravili anketu o tome da li građani i građanke Mostara izlaze na lokalne izbore.

"Rezultati naše ankete su pokazali da čak 81 posto građana i građanki grada Mostara izlazi na izbore, 16 posto ih neće glasati, dok je svega tri posto neodlučno", kazao je oordinator kampanje Nermin Topovčić.

On je dodao da su lokalni izbori izuzetno važni zbog rješavanja problema na lokalnom nivou i poboljšanja kvalitete života stanovnika. Kako ističe, grad Mostar ima mnogo problema, a jedan od njih je i problem smeća koji je u nadležnosti lokalne samouprave.

"20. decembra je historijski dan za grad Mostar te pozivam sve Mostarce i Mostarke da istraže programe i kandidate, izađu na izbore i kažu svoj glas. A onima koji ne izađu poručujem da se ne žale u naredne četiri godine", rekao je Topovčić.

Nestranačka kampanja #TvojGlasJeBitan je nastala kao svojevrsna reakcija na rezultate izbora 2018. godine i po uzoru na mlade u Bosni i Hercegovini, istu kampanju su osnovali i mladi u Srbiji i Crnoj Gori.

"Ankete koje smo realizovali u gradu Mostaru definitivno pokazuju vanprosječnu zainteresovanost građana za učestvovanje u izbornom procesu te defintivno možemo uprkos pandemiji očekivati veliku izlaznost na lokalne izbore u Mostaru", saopćeno je iz kampanje #TvojGlasJeBitan.

Lokalni izbori u gradu Mostaru se održavaju nakon 12 godina neizvjesnosti i 20. decembar predstavlja historijski dan za grad Mostar.