BiH
0

Kampanja "Otkrijte nam premijere!" za otkrivanje ozbiljnih namjera političara

Sarajevo-x.com
Kampanja "Otkrijte nam premijere!" je kampanja kroz koju će građani/ke i civilno društvo u BiH zahtijevati od političkih subjekata koji učestvuju na izborima 2010. godine u BiH da kroz prezentiranje kandidata za izvršnu vlast pokažu svoje ozbiljne namjere za vođenje države u narednom mandatu.

Članovi 27 organizacija pozvali su sve političke subjekte koji učestvuju na općim izborima 2010. godine u BiH da, prema svojim željama, interesima, kapacitetima i mogućnostima, objave svoje kandidate za obavljanje funkcija izvršne vlasti u BiH nakon izbora 3. oktobra 2010.

Ovo se posebno odnosi na kandidate za premijere i ministre na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, te sve ostale izvršne pozicije koje se popunjavaju kao rezultat izbora. Javni poziv je otvoren do 10. septembra 2010. godine, nakon čega će biti objavljena imena kandidata/kinja, kao i zaključci o rezultatima javnog poziva u javnosti, putem sredstava javnog informisanja, kao i putem različitih informativnih aktivnosti.

U Bosni i Hercegovini u prethodnim izbornim ciklusima nije uopće postojala praksa da politički subjekti u predizbornim kampanjama objavljuju svoje kandidate za funkcije (prvenstveno premijerske i ministarske) u izvršnoj vlasti. U isto vrijeme, predstavnici izvršne vlasti glavni su nosioci vlasti u BiH, a upravo je izvršna vlast odgovorna za implementaciju, odnosno neimplementaciju najbitnijih procesa koji direktno utiču na život građana/ki BiH, počuju pokretači kampanje.

I dok su budući premijeri u većini zemalja svijeta na parlamentarnim izborima glavni nosioci kampanje, u BiH građani/ke saznaju ime premijera i ministara tek nakon izbora, pa smo u proteklom periodu imali mnogo slučajeva u kojima su upravo predstavnici izvršne vlasti u potpunosti iznevjerili povjerenje građana/ki. Neki od ovih slučajeva su završili i smjenama i/ili ostavkama predstavnika izvršne vlasti, kako pojedinaca, tako i cijelih vlada. Štaviše, čak i sami nosioci izvršne vlasti u velikom broju slučajeva saznaju za svoje imenovanje tek nakon izbora, što rezultira nejasnim programima, odgađanjima funkcionalnog rada institucija, a nerijetko i potpuno nekonzistentnim i nejasnim programima rada institucija izvršne vlasti na svim nivoima, navedeno je u saopćenju za javnost.

Kampanja "Otkrijte nam premijere!" je zamišljena kao kampanja civilnog društva i građana/ki BiH sa ciljem postizanja ozbiljnije atmosfere u toku predizborne kampanje. Kampanja će tražiti od svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima da u toku predizborne kampanje predlože svoje kandidate za izvršnu vlast, kao i da ti kandidati predlože svoje programe za četverogodišnji period. U ovom smislu, pozani su politički subjekti da predlože kandidate prema tome na kojim nivoima i za koje funkcije imaju želje, interes, ekspertizu i mogućnosti da participiraju u izvršnoj vlasti.

Organizacije potpisnice inicijative: ALDI, Avangarda BiH (Njemačka), Centar za humanu politiku, Centar za razvoj i podršku, Centri civilnih inicijativa, Demokratski omladinski pokret, DVOC – Donji Vakuf, Fondacija CURE, Fondacija "Ekipa", Fondacija za kreativni razvoj, Helsinški odbor za ljudska prava RS, KULT, Mladi antifašisti BiH, Omladinska Informativna Agencija - OIA, Omladinska organizacija OKO, Omladinski pokret Revolt, Pokret Dosta!, Priroda - Bratunac, Savjet mladih Srebrenica, Transparency International, Udruženje DON - Prijedor, Udruženje "Front", Udruženje građana "Tender", Udruženje građana "Zašto ne?", Udruženje izbornih zvaničnika, Udrženje mladih BiH u Norveškoj "Stećak" i Udruženje poljoprivrednika BiH - UNSA Geto.