Građani podijeljeni
0

Kampanja "Djeca nam se rađala": U RS-u natalitet žele povećati i humanitarnim brojem

M. N.
Podrška predsvnika vlasti u RS-u
Podrška predsvnika vlasti u RS-u
U Republici Srpskoj pokrenuta je kampanja "Djeca nam se rađala" u borbi protiv bijele kuge, koja je zahvatila ne samo ovaj entitet, već cijelu BiH. Pored niza planiranih aktivnosti aktivirali su i humanitarni broj 1432 putem kojeg se za povećanje nataliteta donira 1 KM.
Da su trudnice, porodilje i majke na marginama društva u cijeloj BiH to je stara priča. Sada se "ubiru plodovi" otkaza, šikaniranja, maltretiranja i nepodržavanja trudnica i porodilja. Posljednjih nekoliko godina demografi upozoravaju da nas je sve manje, tako je i u manjem bh. entitetu gdje se prema podacima predsjednika novoformirane fondacije "Djeca nam se rađala" Vlade Đajića rađa oko 9.000, a umire između 14.000 i 15.000 osoba.

"Ako se nastavi ovakav trend, doći će u pitanje funkcionisanje ovog entiteta", upozorio je Đajić, direktor UKC RS i član SNSD-a.

Istakao je kako se ova fondacija neće baviti samo sakupljanjem i dijeljenjem para, jer su analizirali te efekte u evropskim zemljama i utvrdili su da to npr. u Švedskoj nije doprinijelo povećanju stope nataliteta. Bavit će se edukacijom, poboljšanjem statusa trudnica, porodilja i majki te će utjecati na zvanične institucije koje su već donijele neke mjere.

"Radit ćemo na poboljšanju statusa majki i u privatnim i državnim firmama, da se žena koja zatrudni ne smatra izdajnikom firme i bude šikanirana, već da bude tretirana kao božansko biće koje nosi jedan život. Žena koja zatrudni četvrti put smatra se primitivkom, borit ćemo se protiv toga", istakao je.

Odigrana je i revijalna utakmica između Zvezde (Srbija) i Borca (BiH), a na banjalučkom stadionu je bilo prisutno 10.000 posjetilaca. Na utkamici su igrali veterani. Sav prihod doniran je fondaciji.

No, pokretanje humanitarnog broja 1432 nije oduševio sve građane, naprotiv, kod nekih je izazvao bijes. Na čelu fondacije je čovjek iz vlasti, iste te koja je dovela svoje građane na rub siromaštva i do pada nataliteta.

"To je dokaz na koliko smo niskim granama kao društvo. Uništili ste narod, opljačkali sve i napravili haotičnu situaciju ogromnog smanjenja broja rođenih, a sada tražite od tog istog naroda da vam donira jednu marku telefonskim pozivom. Kako vas nije sramota", rekao je Aleksandra Petković, odbornik u Skupštini Banje Luke.

Drugi građani su opet komponovali pjesmice u šoku i nevjerici da se ovo događa. Ističu kako imaju niske plate i standard života, da većina građana preživljava, a ne živi. Ima i onih koji su okrenuli ovaj broj i ponosno objavili na društvenim mrežama.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici podržala i Nacrt zakona o liječenju neplodnosti u postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje. Ovim zakonom osigurava se sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, tj. vanbračnih supružnika, ali i olakšan proces liječenja istih, što bi moglo rezultirati povećanjem broja obavljenih BMPO, kao i povećanjem procenta uspješnosti obavljenih BMPO. Ovo je samo jedna od mjera koju je RS donijela kako bi poboljšala natalitet. Od sljedeće godine će potpuno finansirati platu porodiljama i tako rasteretiti poslodavce, a olakšati majkama.