BiH
0

Kamp Butmir: Otvoren prvi pilot-kurs za obuku o sigurnosnoj politici

FENA
Kamp Butmir
Kamp Butmir
Prvi pilot-kurs za obuku o sigurnosnoj politici u trajanju od tri sedmice koji će osigurati bh. civilno i vojno rukovodstvo i vojnu kadrovsku službu s općim uvidom u vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku njihove države, otvoren je jučer u kampu Butmir.

Kurs ima za cilj upoznavanje učesnika sa svim ovlastima koje imaju pojedine agencije i organizacije te njihovim ovlastima koje imaju za provedbu sigurnosne politike države i poticanja suradnje te zajedničkog rada među entitetskim i državnim strukturama.

Pilot-kurs zajednički su organizirali Misija OSCE-a u BiH te državna ministarstva sigurnosti, odbrane i vanjskih poslova.

Domaćin kursa je Centar za obuku za mirovne operacije (PSOTC), koji je smješten u kampu Butmir.

Finansijska sredstva osigurali su Ministarstvo odbrane Finske i Odjel za sigurnosnu suradnju Misije OSCE-a u BiH.

Stalni sekretar Ministarstva odbrane Finske Kari Kimpi istaknuo je tim povodom kako je, kada je riječ o upravljanju operacijama tokom vojnih kriza, Finska bila prisutna i davala podršku ponovnoj izgradnji Bosne i Hercegovine, još od 1996. godine.

"Naši finansijski i savjetodavni prilozi su, nadam se, doprinijeli da OSCE, kao i bh. vlasti pokrenu ovaj kurs kao stalan, na kojem će biti obrađivana nacionalna sigurnosna pitanja za one koji donose odluke", kazao je on.

Kurs uključuje i posjetu Parlamentarnoj skupštini BiH, državnoj Agenciji za istrage i zaštitu te posjetu forenzičkom laboratoriju Ministarstva unutarnjih poslova koji se nalazi na Vracama.

Na kursevima će biti obrađivane različite teme, kao što su utjecaj integracije u Evropskoj uniji na sigurnosna pitanja, mediji, nevladine organizacije, zaštita od mina, uloga industrije u razvoju sigurnosne politike i politike zaštite okoline te sigurnost granica.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH ambasador Vadim Kuznetsov potcrtao je značaj kursa, istaknuvši kako je jasno da u današnjem svijetu, koji se sve više komplicira, nijedno ministarstvo ili institucija ne mogu efikasno raditi sami.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić pozvao je ostale ministre i predstavnike vlasti BiH da ozbiljno pristupe pokretanju ovog kursa za obuku, jer samo kroz suradnju Bosna i Hercegovina može imati kompletno uspostavljenu sigurnost u zemlji te primjereno odgovoriti na krize, navodi se u saopćenju OSCE-a.