Na jedan sat
16

Kamiondžije danas blokiraju granični prijelaz Rača, računajte na gužvu ako putujete u Srbiju

M. N.
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Prijevoznici špediter iz Republike Srpske danas u podne će blokirati granični prijelaz Rača kod Bijeljine jer je Uprava za indirektno oporezivanje BiH raspisala javni tender za premještanje terminala Rača i izgradnju novog na drugoj lokaciji za koji kažu da je mnogo manjeg kapaciteta.

Kako nam je rekao predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić, taj potez smatraju besmislenim i bez svrhe.

"Tačno je, a mi smo na to upozoravali godinama, da je stanje na terminalu Rača katastrofalno zahvaljujući UIO BiH koja je dobila taj granični prijelaz na korištenje kao vlasnik, a u njega nije uložila niti jednu KM. Smatramo da je UIO namjerno dovela Raču u takvu situaciju da bi se taj terminal prebacio na neki privatni i to iz ličnih interesa, što mi ne odobravamo. GP Rača ima ogromne kapacitete dok je novi terminal veličine košarkaškog igrališta", kazao je Grbić.

Ukoliko se ovo realizuje, dodaje Grbić, prijevoznici špediteri će se suočiti s još većim poteškoćama zbog čekanja na carinjenje i ostalo te je upravo to razlog protesta. Od trenutka kada je tender raspisan ovo Udruženje je reagovalo i poslali su niz dopisa institucija BiH, ali niko nije odgovorio niti reagovao.

"To nam jasno ukazuje da se zaista radi o namještenom tenderu i mi to nećemo dozvoliti. Granični prijelazi Rača i Gradiška su najfrekventniji u BiH. Samo na Rači se uradi oko 60.000 carinskih deklaracija godišnje na osnovu kojih se, uz zakupnine špeditera, ubere tri miliona KM, a nije uložena niti jedna KM. Upravo zbog toga i odsustva reakcije nadležnih veliki broj prijevoznika i prijevozničkih firmi napušta BiH i odlazi u Evropu, a niko, apsolutno niko ne želi da razgovara o tome, što je jadno i žalosno", istakao je Grbić.

Prijevoznici će blokirati GP Rača na sat vremena pa se vozači upozoravaju da koriste alternativne granične prijelaze.