{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kamenovan ured njemačke i francuske ambasade

F
FENA
18.2.2008. u 14:58
0
0
Kamenovan ured njemačke i francuske ambasade
0
Kamenovan ured njemačke i francuske ambasade
Foto: Reuters
Učesnici današnjeg protesta studenata u Banjoj Luci bacili su kamenje na zajednički banjalučki ured ambasada Francuske i Njemačke.
Na krov i fasadu ureda ovih dviju ambasada, koji se nalazi preko puta nove zgrade Vlade RS-a, bačeno je više od dvadesetak kamenica od pretežno srednjoškolaca koji su učestvovali u današnjoj protestnoj šetnji studenata, koju je organizirala Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL) u znak podrške srpskim kolegama u Kosovskoj Mitrovici.

Prije toga jake snage policije spriječile su studente i đake da krenu prema Uredu američke ambasade u Banjoj Luci, a kordon policije zadržao ih je oko 300 metara prije prilaza prostorijama te ambasade.

Nakon toga su krenuli prema Narodnoj skupštini RS-a, ali su ih i tu dočekale jedinice specijalne policije pa su krenuli prema novoj zgradi Vlade RS-a.

Studenti i đaci su svoj bijes pokazali i ispred zgrade Vlade RS-a, okružene jakim policijskim snagama, gdje su uzvikivali "Izlazite napolje", "Ustaše", ali i "Hoćemo nezavisnost", "Kosovo je srce Srbije", "Srbija", ali i pogrdne riječi prema Federaciji BiH. Zapaljena je i zastava BiH.

Oko 14.00 sati okupljeni su došli do centra gdje su počeli da se razilaze uz najave da će novi protesti uslijediti u četvrtak.

Iako je ovo trebalo biti protestna šetnja banjalučkih studenata bilo je vidljivo da su joj se pridružili srednjoškolci koji su pokazali i najviše želje da se kamenuju prostorije ureda ambasada u Banjoj Luci.

Pored srpskih zastava nošena je i četnička ikonografija (kokarde, majice i drugo).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: