{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kameleonski" vodotok Malog Gubera

S
15.4.2015. u 10:40
0
1
"Kameleonski" vodotok Malog Gubera
0
"Kameleonski" vodotok Malog Gubera
Foto: SRNA
Stručnim analizama (provjeravanim na više instituta) utvrđeno je da je voda sa pet od 46 izvorišta Gubera, iznad Srebrenice, ljekovita i odlična za liječenje.
Vode sa ovih izvorišta pomažu liječenje anemije, multiple skleroze, sinusa, očnih i kožnih oboljenja... a korisne su i za fizioterapije.

Guber ima povećanu koncentraciju željeza. Zbog toga ima neugodan miris rđe i stvara oker boju na posuđu, odjeći i drugim predmetima koji se pokvase. Voda sadrži još neke minerale i elemente u većem procentu od obične.

Također, voda sa izvorišta Gubera nije istog sadržaja, iako sve vode sadrže povećanu koncentraciju različitih minerala.

To pokazuje bijeli talog samo uz tok Malog Gubera, koji ostaje nakon otapanja snijega.

Taj talog, pod uticajem atmosferskih promjena, postaje zelen, a kasnije, sa povećanjem temperatura, "kameleonska transformacija" boje vodotoka nastavlja se i on oksidira dobijajući oker boju koja se ne mijenja do novog snijega.

Uz tokove vode sa drugih izvorišta Gubera nema takvog taloga, iako i njihove vode sadrže minerale, ali nešto drugačije strukture. Vodotoci sa svih ostalih izvorišta imaju narandžastu (oker) boju.

Ciklusi promjene boje vodotoka Malog Gubera ponavljaju se svake godine nakon otapanja snijega. Ukoliko se zimi snijeg duže ne zadržava uz tok, boja vodotoka se ne mijenja.

Površina oko toka Malog Gubera liči na gvozdeni pijesak i sadašnja bijelo-zelena površina uskoro će oksidirati i dobiti oker boju do naredne godine i otapanja snijega.

A onda se ciklus, odnosno ova neobična pojava metamorfoze ponavlja i boja vodotoka se ponovo mijenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: