U jeku diskusija
360

Kamberović: Prijedlog Naše Stranke za spomenik na Kazanima je dobar, ali tekst treba doraditi

S. M.
Prijedlog Naše Stranke da natpis na spomeniku ubijenim civilima na Kazanima sadrži informaciju da su osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH odgovorni za taj zločin, doživio je ne samo osudu od SDA, već i njihovih koalicionih partnera.

"Zauvijek ćemo se, sa tugom i poštovanjem, sjećati naših komšinica i komšija za čija ubistva osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine", dio je teksta predloženog od Naše Stranke, a koji je već u startu odbačen kako od NiP-a, SDP-a i SDA tako i od dijela udruženja Armije RBiH.

Povodom trenutih diskusija i poruka da bi ovakav natpis predstavljao izjednačavanje strana tokom agresije na BiH, odnosno promjenu karaktera rata, razgovarali smo s Husnijom Kamberovićem, profesorom na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Kamberović je kazao da je važno da se spomenik izgradi kao vrsta podsjećanja Sarajeva na ubistva koja su se dešavala.

"Ja mislim da su te ocjene koje smo mogli čitati, navodi da će spominjanje pripadnika 10. brdske brigade Armije BiH predstavljati izjednačavanja strana u ratu nisu tačni. Mislim da karakter rata, ono što je Sarajevo preživjelo u ratu, opsada, masovna stradanja, neće biti ni malo marginalizirani činjenicom da će Sarajevo priznati da su neki pripadnici Armije RBiH počinili ubistva, koji su osuđeni, doduše ne za ratni zločin, ali su svjedno osuđeni. To neće promjeniti karakter rata, to će čak pojačati odbrambenu poziciju koju je Armija RBiH imala i da je bila u stanju čak obračunati se sa onima iz vlastitih redova koji su počinili zločine", ističe Kamberović.

Također Kamberović je prokomentarisao navode da zločine nisu činili pripadnici Armije RBiH već odmetnici.

"Onog trenutka kad je komanda shvatila štas se dešava, oni su tad postali odmetnici i uklonjeni iz Armije RBiH, ali dok su činili zločine, činili su ih kao pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, i tačno se zna pod čijom komandom", rekao je Kamberović.

Dodao je da bi Sarajevo trebalo smoći snage da napravi taj iskorak i da jasno kaže da su na tom mjestu pripadnici Armije RBiH 10 brdske brigade počinili zločin za koji su osuđeni.

"Svjestan sam toga da će druga strana pokušat to iskoristiti, ali ja mislim da to nas ne treba zabrinjavati. Po mom mišljenju, prijedlog gradskog vijeća je bio u smislu da se 'puno ne talasa'...Ne treba naše postupke određivati šta neko radi u Prijedoru, Banjoj Luci, neka svako nosi svoje breme na svojim leđima. Ovdje se tačno zna da su pripadnici 10. brdske brigade Armije BiH na grozan način ubili ljude na mjestu Kazani, što možete pročitati u presudama. To su strašne stvari. Zašto to nositi na sebi? To mi trebamo napraviti zbog nas, a ne zbog drugog. Da kažemo da su neki ljudi, zna se ko su, u kojoj jedinici su bili i kako su to uradili, počinili zločin, da mi to osuđujemo i dižemo spomenik kao svjedočanstvo i to nosimo sa sobom i oni nisu naši", naglašava Kamberović.

Istakao je da razumije da je ovo poprimilo političku dimenziju i da pojedine stranke kalkulišu kako bi to moglo utjecati na raspoloženje glasača.

"To nije izjednačavanja strana, tačno su iz Naše Stranke naveli pripadnici 10. brdske brigade. Trebalo bi napraviti taj iskorak, to ne bi bacilo ljagu na časnu borbu Armije RBiH, odbrambenu borbu. Naprotiv, pokazalo bi se da je ta Armija RBIH bila sposobna obračunati se s onima koji su kao pripadnici Armije RBiH činili zločine. To pokazuje da je Armija RBiH imala dovoljno snage da se može obračunati s onima koji su činili zločine", istakao je Kamberović.

Dodao je da su zločini činjeni nad našim ljudima, građanima Sarajeva, te da nije počinjen u borbi u obračunu s neprijateljem te da se ne diže spomenik neprijateljskim vojnicima. Osim toga, kazao je da bi se tekst na spomeniku mogao isčistiti u smislu da nisu svi pripadnici brigade činili zločine, ali da dio dokazano jeste.

"To ne baca ljagu na sve pripadnike 10. brdske brigade, već na one pripadnike koji su počinili zločine. Ako bi se želilo stvarno napravit taj spomenik, mi tačno znamo ko su počinioci i ko su žrtve. Ako svi znamo sve moguće činjenice, od imena počinioca i žrtava, zašto bi bilo sporno to navesti na spomeniku? Oni nisu sve vrijeme činjenja zločina bili pobunjenici, to nije tačno. Ja mislim da to jasno definiranje ni u jednom trenutku ne može dovesti tu časnu borbu koju je Armija RBiH uglavnom vodila. To negirati, to je glupost", zaključio je Kamberović.