1. mart
64

Kamberović na svečanoj akademiji u Goraždu: Za budućnost BiH moramo imati hrabre i mudre lidere

E. A.
(Foto: Klix.ba)
Svečano je danas bilo u Goraždu povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK i općina u sastavu kantona povodom položile su cvijeće na centralnom spomen obilježju u Goražde, te spomeniku ubijenoj djeci u ovom gradu gdje se danas nizom sadržaja obilježava 1.mart.

Na svečanoj akademiji u Velikoj sali Centra za kulturu čestitke povodom Dana nezavisnosti uputili su gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov.

"Da svjedočimo da je nezavisnost naše domovine bila najbolji dokaz naše odlučnosti. Neka nam odlučnost bude zajednička opredijeljenost i u budućnosti", poručio je, između ostalog Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Premijer Ćulov podsjetio je na vrijeme kad su Bosanci i Hercegovci odlučno stali na stranu svoje domovine Bosne i Hercegovine i na historijskom referendumu jedinstveno potvrdili njenu nezavisnost i opstojnost kao zajednice svih ravnopravnih građana, Bosanaca i Hercegovaca.

"Zbog toga ovaj datum obilježavamo kao praznik ponosa, solidarnosti i odlučnosti.

Ovo je prilika da se podsjetimo na vrijednosti ovog datuma, ali i na našu obavezu da učinimo sve kako bi one i dalje živjele među nama, svim narodima naše Bosne i Hercegovine, jer samo na taj način možemo generacije koje dolaze učiniti boljim i odgovornijim, te osigurati bolju budućnost", poručio je Ćulov.

Na historijske činjenice vezane za 1.mart, dešavanja koja su prethodila referendumu o nezavisnosti BiH podsjetio je prof.dr. Husnija Kamberović. Čestitajući Dan nezavisnosti poručio je da BiH ima budućnost.

"Znamo šta je BiH preživjela od 1992. do 1995. godine, transformirala se danas u jendu državu koja teško doduše funkcionira, ali postoji i nužno je poduzeti sve da se ona sačuva. Danas je BiH pred velikim izazovima, ponovo jačaju secesionističke snage, zov ideje nacionalnih država i stvaranja velikih nacionalnih država na Balkanu se širi, a gdje je tu mjesto BiH. BiH je stara država, ima duboko historijsko opravdanje i ima budućnost. Za tu budućnost će morati imati i mudre i hrabre lidere", poručio je prof. dr. Husnija Kamberović.

U programu akademije učestvovali su Hor Osnovne muzičke škole "Avdo Smailović" te učenici Osnovne škole "Fahro Baščelija" i škole u Ustikolini.