Pronađeni ostaci
30

Kaloper-Oruli: Sramota je svih institucija koje su dozvolile postavljanje temeljca za Buk Bijelu

E. A.
Midheta Kaloper-Oruli
Midheta Kaloper-Oruli
Midheta Kaloper-Oruli, predstavnica Udruženja žrtava rata "Foča 92-95" posjetila je gradilište HE Buk Bijela devet kilometara uzvodno od Foče gdje su jučer pronađeni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Podsjetimo da su posmrtne ostatke pronašli radnici koji na ovom lokalitetu izvode radove na izgradnji hidroelektrane i to slučajno, kad je bager tokom radova zakačio kosti.

"Nažalost obistinile su se naše tvrdnje, ali mi nemamo drugu nadu da pronađemo posmrtne ostatke naših najmilijih. Od 2019. godine smo upućivali apele svim institucijama u BiH, međunarodnoj zajednici, visokom predstavniku da obustave radove na tom lokalitetu dok se teren ne ispita i dok nam ne daju povratne informacije jer smo imali izjave svjedoka da postoje stroprocentne mogućnosti da tu ima posmrtnih ostataka naših najmilijih. Jučer se to obistinilo prilikom izvođenja radova pronađena je, najvjerojatnije, ljudska kost. Čekat ćemo potvrdu nadležnih organa. Mislili smo da će i Tužilaštvo ako ne jučer, biti danas, ali mi ćemo doći do lokaliteta i pokušati razgovarati s nekim. Pratit ćemo njihov rad na terenu koji je prilično aljkav dugi niz godina", poručila je Kaloper-Oruli.

Podsjeća da su u Buk Bijeloj tokom 2006. pronađeni posmrtni ostaci 43 žrtve u tunelu gdje se ispituje poroznost tla.

"Oni su već bili pobijeni i tu dovezeni. U maju 2021. na istoj lokaciji postavljen je kamen temeljac za izgradnju HE i to je ono što je najviše zaboljelo porodice nestalih jer su prije toga upućivali zahtjeve da ne dođe do toga, na sramotu svim institucijama BiH koje su se oglušile o naše zahtjeve, na sramotu i onima koji su položili kamen temeljac jer ne može nas niko ubijediti da nisu znali da se na tom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci Bošnjaka iz Foče. Mislili su istinu zatrpati betonom i na mnoge druge načine, ali hvala dragom Allahu nisu uspjeli i mi ćemo istrajati u našoj borbi i pronaći kosti naših najmilijih", poručila je Kaloper-Oruli.

Ona je apelovala na sve Fočake da prijave svoje nestale.

"Imamo spisak, ali ne znamo ko ima živ od srodnika i ko koga traži, radimo na terenu i nadamo se da ćemo svoju misiju ispuniti", dodaje Kaloper-Oruli.

Na području Foče se još uvijek traga za posmrtnim ostacima više od 600 osoba, od ukupno više od 7.000 nestalih u BIH.