OHR
0

Kaliniću zabranjen politički angažman

FENA
Dragan Kalinić
Dragan Kalinić
Bivšem predsjedniku SDS-a Draganu Kaliniću nije dopušteno političko angažovanje, potvrdila je danas za Fenu glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

"Kako stoji u odluci visokog predstavnika od 30. juna 2004. godine Kaliniću se zabranjuje obavljanje svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije i kandidovanje na izborima i obavljanje funkcije u političkim strankama, ukoliko ili sve dotle dok visoki predstavnik naknadnom odlukom odluči drugačije“, pojasnila je Radetić stav OHR-a.

Dragan Kalinić je u sinoćnjem pismu upućenom banjalučkoj Alternativnoj televiziji naveo da nikada nije imao veću želju, snagu i sposobnost da počne da živi svoj šesti politički život i vrati se na stranačku poziciju "s koje sam neopravdano i nezasluženo smijenjen".

Naveo je, također, da o tome, kao i o političkoj sudbini svih drugih visokih stranačkih funkcionera, odlučivat će, kada dođe vrijeme, isključivo organi SDS-a.

Kalinić je potvrdio i da se nedavno sastao s Draganom Čavićem u Banjoj Luci da bi podijelili zabrinutost zbog stanja u stranci koju su, svako u svoje vrijeme, manje ili više uspješno vodili.

Smijenjeni predsjednik Skupštine RS-a i SDS-a je u pismu još kazao da su se on i Čavić složili da je SDS na posljednjim lokalnim izborima pretrpio novi kastrofalno težak i ubitačan poraz koji je poljuljao same temelje te stranke.

"Čavić i ja saglasni smo i o tome da uzroke ovako teškog poraza stranke, posebno u Banjoj Luci i Krajini, treba, uz časne izuzetke, tražiti u maloj grupi sitnih karijerista koja danas vodi stranku i koja, zarad sasvim prozaičnih ličnih interesa, pokazuje spremnost da dokraja politički uništi SDS“, kaže Kalinić.

Ta interesna grupa, koju predvodi Mladen Bosić, posljednjih dana žuri, navodi on, sa sazivanjem sjednica Predsjedništva, Glavnog odbora i Skupštine SDS-a s ciljem da se, po cijenu totalnog urušavanja stranke, održe na sadašnjim pozicijama.

"Sve to rade svjesni činjenice da nije daleko dan kada će međunarodni faktor odlučiti da smijenjenim zvaničnicima stranke vrati njihova neopravdano i nezasluženo ukinuta ljudska prava, uključujući i pravo na političko djelovanje“, naveo je Kalinić.

Poručio je svojim stranačkim prijateljima i da ne dopuste Bosiću i, kako je naveo, družini da svoj naopaki plan provedu u djelo i da se izvuku nekažnjeni zbog toga što su Srpsku demokratsku stranku doveli na najniže grane u istoriji njenog postojanja“.

"Od njih treba tražiti da odmah i bezuslovno sami podnesu ostavke“, naveo je, između ostalog, Kalinić.