Žive u strahu od kiše
22

Kalesija nakon poplava: Uništeni putevi i rijeke pune smeća, mještani čiste objekte

Piše: A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Kalesijska naselja Tojšići i Kikači proteklih dana pretrpjela su najveću štetu usljed obilnih kišnih padavina koje su prouzrokovale velike poplave. Voda je za nekoliko minuta poplavila stambene objekte i uništila putnu infrastrukturu.

Dva dana nakon razornih poplava u kalesijskim Tojšićima mještani imaju pune ruke posla, a koliko je ljudski faktor utjecao na izlijevanje rijeka i potoka najbolje pokazuju korita koja su puna raznih vrsta otpada.

Kroz suze u očima Tojšićani se prisjećaju prošlog utorka u kojem je za 25 minuta voda potopila veći dio ovog mjesta.

Dok prolazimo uništenim putevima koji će morati u potpunosti biti sanirani, nailazimo na kuću porodice Sokolović. Prizemni dio kuće u potpunosti je uništen, a danas ga je uređivala Mediha Sokolović.

"U poslijepodnevnim satima u utorak izuzetno jak pljusak zadesio je naše područje, a za nekoliko minuta ispred naše kuće se stvorila rijeka. Voda je uništila u cijelosti donji sprat, pokušavali smo spasiti ono što se spasiti može, ali šteta je na kraju opet izuzetno velika", kaže nam kroz suze Mediha dok istjeruje ostatke mulja koji se nalazi u prizemnim prostorijama kuće.

Mediha nam kaže da su općinske službe već obišle ovo područje, a obećana je i pomoć.

"Nadam se da će nadležni ispuniti obećano i da će nam ovaj put pomoći. Materijalna šteta se može nadoknaditi, ali pretrpljeni strah, neizvjesnost i strepnju ništa ne može namiriti", dodaje Mediha koja je posljednjih godina nekoliko puta trpila posljedice poplava koje su zadesile Tojšiće.

Osim bujičnih potoka prijetnju za ovo područje predstavlja i rijeka Gribaja koja zbog nemara nesavjesnih građana ima izuzetno neuređeno korito.

"Ovakve poplave do sada nismo doživjeli, jer je za svega 25 minuta sve bilo pod vodom. Posebno su problematična manja korita, a za ovaj problem su 50 posto krivi nesavjesni građani koji u slivove rijeka i potoka bacaju razne vrste otpada. Ništa ne rade po propisima i standardima, cijevi su također sužene, ali rješenje za ovaj problem postoji. Koliko sam upućen, Općina Kalesija već je uradila idejni projekt za sanaciju sliva", kazao je za Klix.ba predsjednik Mjesne zajednice Tojšići Mujo Kadić.

Epilog poplava su uništena putna infrastruktura, pijaca i individualni stambeni objekti, a na svu sreću ljudskih žrtava nije bilo. Zbog obilnih kišnih padavina pokrenuto je i nekoliko klizišta te su iz stambenih objekata evakuisane dvije porodice.

"Sada mještani žive pod strahom. Gledamo u nebo i nadamo se da nam se neće dogoditi sljedeće nevrijeme. U sanaciji nastale štete zavisimo mnogo od općinske vlasti, a koliko znam oni nemaju dovoljno finansijskih sredstava da ovakve stvari mogu rješavati samite se očekuje pomoć od viših nivoa vlasti, odnosno od kantona i federacije", dodao je Kadić.

Za razliku od Tojšića u Kikačima stambeni objekti nisu pretrpjeli veliku materijalnu štetu, međutim, putna infrastruktura je u potpunosti uništena. Mještani ovog kalesijskog naselja dva danas su u cijelosti bili odsječeni od ostatka Tuzlanskog kantona, ali radne mašine su danas izašle na teren te su u toku radovi na sanaciji.

"Voda koja je došla s okolnih brda u utorak nam je nanijela ogromnu štetu. Općinske službe su odmah izašle na teren te se danas na trasi obavljaju radovi. Put bi u narednih nekoliko sati u cijelosti trebao biti prohodan, jer imamo jednog bubrežnog bolesnika koji mora ići na dijalizu", priča nam Isad Karić, povjerenik u Mjesnoj zajednici Kikači.

Na ovom području u proteklim danima aktivirana su četiri klizišta koja se nalaze u blizini kuća, ali one, na svu sreću, prema Karićevim riječima nisu ugrožene.

Na području općine Kalesija, tačnije mjesnih zajednica Tojšići, Kikači, Petrovice, Vukovije Gornje, Rainci Gornji i Rainci Donji i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće.

Prema preliminarnim izvještajima voda je prodrla u više od 70 stambenih i pet privrednih objekata, a prijavljeno je deset klizišta.

Iz Službe za civilnu zaštitu i komunalne poslove Kalesije građanima je upućen apel da obavezno prije upotrebe vode iz lokalnih cjevoda vrše njeno prokuhavanje.