BiH
0

Kalendarsko ljeto je stiglo sa stilom

Sarajevo-x.com
U 14 sati u Sarajevu je izmjerena temperatura od 33 °C. Reklo bi se da je 21. juni sasvim opravdano prvi dan ljeta. Da li je ovo uvertira za dugo vrelo ljeto? Nazvali smo hidrometeorološki zavod, koji je danas popularan kao sama Paris Hilton, i pitali ih da li je riječ o globalnom zagrijavanju ili je ovo sasvim normalno za prvi dan ljeta?

U Federalnom hidometerološkom zavodu razgovarali smo sa Dženanom Zulumom koji nam je rekao da je temperatura, ne samo u Sarajevu, nego i u čitavom regionu znatno iznad višegodišnjeg prosjeka. Ipak, dodao je da ona još uvijek nije premašila maksimalno izmjerene temperature za ovo doba godine. U naredna tri dana očekuje se vedro i sunčano vrijeme. Ponegdje je moguć razvoj oblaka koji bi mogli uzrokovati lokalne pljuskove. Maksimalne današnje temperature još uvijek nisu poznate, a jučer je najtoplije bilo u Mostaru sa čak 36 °C.

[SLIKA]1[/SLIKA]Sljedeće sedmice nas očekuje vedro i sunčano vrijeme, ali sa nešto nižim tempereturama nego što je to slučaj danas.

U julu i avgustu se očekuju temperature iznad višegodišnjeg prosjeka. Prema predviđanjima, najtoplije će biti krajem jula i početkom avgusta.

UV indeks je danas u gradu visok i iznosi 7. To znači da bi se boravak na suncu između 10 i 16 sati trebao svesti na minimum . UV zaštita kože je obavezna. Osobe najsvjetlije puti bi trebale koristiti zaštitni faktor iznad 30. Kremu sa zaštitnim UV faktorom trebaju koristiti i oni koji "lako pocrne" te oni koji "nikada ne gore na suncu". Preporučena zaštita nije zbog održanja svijetle puti, već zbog UV zračenja i raka kože. I kada bježite sa sunca uvijek imajte u vidu da voda, pijesak, beton i asfalt reflektuju UV zrake. Ako se morate kretati po gradu, šeširi i kačketi su dio obavezne opreme.

Pijte mnogo tekućine i sretan vam prvi dan ljeta. Osobama sa nešto dubljim džepom preporučujemo godišnji odmor na Maldivima.