Kasne plate
200

Kalem o mogućem protestu radnika GRAS-a: Moraju uraditi svoj dio posla

B. R.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
GRAS je taj koji formalnopravno mora završiti dio svog posla po sporazumu s Vladom Kantona Sarajevo, poručio je kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem u reakciji za Klix.ba na najavu da je moguć protest u ovom preduzeću ako se ne isplati plata radnicima.
Tvrdi da je kantonalna Vlada uradila sve što je mogla da bi se plata isplatila.

"Vlada je poduzela sve neophodne korake da plata bude isplaćena i u ovoj sedmici u okviru svoje nadležnosti. Osigurali smo novac po sporazumu na koji je prethodno Skupština KS dala saglasnost. Riječ je o novcu za Upravu za indirektno oporezivanje i za presude radnika kako je navedeno sporazumom", izjavio je.

Prema njegovim riječima, osiguran je novac za subvencije i pokriće akumuliranog gubitka. Ukazao je na to da će to biti dovoljno da radnici dobiju platu, da se plati registracija vozila i električna energija.

"To znači da je Vlada KS ispunila obavezu prema sporazumu", ponovio je Kalem.

Naglasio je da je sada na potezu GRAS.

"Očekujemo da i ostale strane ispune svoje obaveze. GRAS je taj koji formalnopravno mora završiti svoj dio iz sporazuma. Znam da se uprava GRAS-a maksimalno trudi da ispuni svoje obaveze. Mislim da ćemo vrlo brzo imati informaciju kada će se plata moći uplatiti", potcrtao je.

Istakao je da će deblokadom računa biti registrovana sva vozila i plaćena struja i da će račun biti vrlo brzo deblokiran.

"Svi instrumenti i subjekti koji su neophodni uključeni su u proces deblokade računa i isplate plate. Zahvaljujem se na razumijevanju i strpljenju radnicima i Sindikatu GRAS-a", zaključio je kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem u izjavi za naš portal.

Podsjećamo, predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović je danas za Klix.ba rekao da je rok za isplatu plate na koju čekaju više od 20 dana do ponedjeljka, a ako se to ne desi, onda je moguć protest u ovom preduzeću koji bi mogao značiti i obustavu saobraćaja. Istakao je da GRAS poduzima aktivnosti da se plata i isplati.