Ruski ambasdor u BiH
57

Kalabuhov odgovorio Borenoviću na pitanje da li je BiH uvela sankcije Rusiji: To je samo propaganda

T. K.
Igor Kalabuhov
Igor Kalabuhov
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović uputio je pismo visokom predstavniku EU Josepu Borrellu i izvršnoj direktorici Evropske službe za vanjske poslove za Evropu Angelini Eichhorst, u kojem je zatražio precizne informacije da li se BiH pridružila sankcijama EU protiv Rusije i kojim tačno.

"Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već devet mjeseci ne mogu da dobijem odgovor na ovo pitanje od Vijeća ministara", stoji, između ostalog, u pismu Borenovića.

Nakon ovih informacija, oglasio se ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov koji je stigao odgovoriti prije EU zvaničnika. On je naveo da se BiH nije pridružila paketu sankcija protiv Rusije.

"BiH i Srbija su prijateljske zemlje, priče o pridruživanju sankcijama su samo galama, jer nema nikakvih zvaničnih odluka. Ta priča se koristi samo u propagandne svrhe", rekao je Kalabuhov.

Podsjećamo, Dodik je izjavio danas u Banjoj Luci da u BiH, odnosno u Predsjedništvu, Vijeću ministara i parlamentu, formalno i suštinski nema odluke za bilo koju vrstu sankcija prema Rusiji.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH nadležno za vanjsku politiku zemlje, što nije teško utvrditi uvidom u Ustav BiH.

"Zamislite nekoga koga bira narod da se obraća nekom autoritetu u EU i pita da li ima ili nema sankcija. Što to ne pita ruskog ambasadora? Zbog svega ovoga sam podnio krivične prijave protiv nekih ambasadora koji su se neodgovorno saglasili u nekim rezolucijama i u nekim tijelima, iako nisu imali ovlaštenja", rekao je, između ostalog, Dodik.