Drugačija saradnja
257

Kakvu politiku vodi gradonačelnik Tuzle, opozicija ga pohvalila i prvi put u historiji podržala budžet

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Gradsko vijeće Tuzle danas je usvojilo budžet grada za iduću godinu, a prvi put u historiji se dogodilo to da opozicija hvali gradonačelnika te jednoglasno podrži najvažniji dokument. Nametnulo se pitanje kakvu to politiku vodi čelnik grada Zijad Lugavić?

Tuzla će iduće godine raspolagati budžetom u iznosu od 82.691.597,47 KM, a kako je istaknuto, on odražava snažan fokus na investicije, razvoj i socijalnu podršku, s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana. Prilikom obrazlaganja, gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić ga je ocijenio razvojnim, socijalnim i ekonomskim.

"Kroz raspravu tokom sjednice Gradskog vijeća smo dobili potvrdu da smo u toku javne rasprave pomno slušali naše građane, nevladine organizacije, privrednike te vijećnike. U budžet smo uvrstili većinu kvalitetnih stvari, a shodno raspoloživim prihodima, koje smo planirali za iduću godinu. Možemo slobodno reći da je budžet za 2024. zapravo budžet građana Tuzle", kazao je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Budžet je usmjeren na razvoj investicijskih projekata, posebno u komunalnoj infrastrukturi, ekonomskom razvoju i podršci socijalno ugroženim kategorijama građana. Zanimljivo je da su budžet prvi put u historiji grada prihvatili i vijećnici iz opozicije, usmjerivši na račun Lugavića i riječi hvale.

"Naš klub vijećnika je podržao ovaj budžet, s obzirom na to da su brojne naše inicijative usvojene. Prvenstveno govorim o komunikacijskim pločama za djecu iz autističnog spektra, a tu je i podrška sufinansiranju djece u predškolskim ustanovama, čitaonica za studente koja će raditi 24 sata i tako dalje. Također, možemo pohvaliti i novu praksu po kojoj gradonačelnik kao nosilac izvršne vlasti zove sve vijećnike na razgovor o njihovim prijedlozima i sugestijama", kazala je Selma Ćatibušić, vijećnica Platforme za progres.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Iz opozicije su pohvalili i novac usmjeren u akcioni plan za djecu, kao i potez po kojem će stanovi u vlasništvu grada biti dodijeljni na korištenje osobama u stanju potrebe. S druge strane, vijećnici su jednoglasno podržali i odluku o kreditnom zaduženju od 11,1 milion KM kod Razvojne banke FBiH.

"Činjenica da u kreditnom zaduženju 7,5 miliona KM ide za ceste, dominantno u mjesnim zajednicama koje nisu u centru grada, pokazuje koliko je Tuzla promašila s investicijama u prethodnim godinama te koliko su rubne mjesne zajednice zapuštene. U potpunosti podržavam ovakvu vrstu priče, kako bismo saobraćajnice doveli na bolji i kvalitetniji nivo te da i građani iz prigradskih dijelova mogu uživati u nečemu što je najnormalnije u 21. vijeku. Također, kreditno zaduženje je podržano sa uslovom da imamo dovoljno prostora za zaduženje u kontekstu ulaganja i u industrijske zone, koje su veoma bitne u gradu", naveo je Omer Berbić, opozicioni vijećnik iz Naše stranke.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Inače, Lugavića su građani za gradonačelnika Tuzle izabrali u februaru ove godine, na prijevremenim izborima, a nakon što je Jasmin Imamović podnio ostavku na tu funkciju, nastavivši svoje političko djelovanje na višem nivou vlasti.

Lugavić navodi da je i u vrijeme dok se nalazio na mjestu šefa Službe za ekonomski razvoj Tuzle razgovarao sa svim vijećnicima te je uvijek prihvatao dobre i konstruktivne prijedloge.

"Tu praksu sam nastavio i na poziciji gradonačelnika. Razgovarao sam sa svakim vijećnikom po pitanju budžeta, saslušao sam njihove ideje i prijedloge te smo zajedno usaglašavali šta je to što možemo stvarno uvrstiti u budžet, a u okviru raposloživih prihoda koji su nam već unaprijed bili određeni", istaknuo je Lugavić.

Dodao je i to da je na isti način razgovarao sa građanima, nevladinim organizacijama i privrednim subjektima, putem javne rasprave.

"Na kraju smo došli do toga da zajednički formiramo budžet. Veliki je uspjeh saslušati i prihvatiti sve ono što je dobro. Nastojim da imam tog sluha jer sve ono što radimo ja, moj tim i zaposlenici Gradske uprave mora biti u fokusu zadovoljavanja zahtjeva i potreba građana, nevladinih organizacija i privrednih subjekata", naglasio je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Inače, odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 11,1 milion KM kod Razvojne banke Federacije BiH još u formi prijedloga je izazvala polemike u javnosti, zbog činjenice da se to realizira u predizbornoj godini.

No, Lugavić ističe da niko nije razmišljao o izborima u vremenu kada je otvorena priča o podizanju kredita, odnosno kada je nastala takva potreba - za vrijeme javne rasprave o budžetu.

"Građani Tuzle su tražili mnogo toga da se uradi, a mi nismo imali prihode u budžetu. Iz tog razloga smo predložili kreditno zaduženje. Također, 47,12 posto budžeta je usmjereno u ulaganje u infrastrukturu, što pokazuje još jednom da je ovo budžet građana. Dokad god budem na ovoj poziciji, mene ne interesira predizborna kampanja, već da napravimo ambijent koji će pogodovati tome da naši građani uživaju u gradu te njemu ostaju", naglasio je Lugavić.

Od kreditnih sredstava je planirana sanacija putne infrastrukture, rekonstrukcija raskrsnice u naselju Slatina, sanacija vodovodne i kanalizacione mreže te projekti vezani za sportski objekat Tušanj i sanacija mostova Pasarela i Kipovi. Radovi bi mogli početi u maju iduće godine, ukoliko ne bude žalbi na tenderima koji bi mogli biti raspisani u februaru ili martu 2024..

Inače, ukupna povećanja u budžetu Tuzle, u odnosu na prethodnu godinu, iznose 19.290.197,47 KM, što čini 19,86 posto više u odnosu na procijenjene rashode u 2023. godini.