Ministar obrazložio
217

Kakve transportere i duge cijevi nabavlja vlast u Tuzlanskom kantonu i koja je njihova namjena

A. K.
Pripadnici Uprave policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici Uprave policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Proteklih dana u fokusu javnosti se našla informacija da vlast u Tuzlanskom kantonu za policiju nabavlja takozvane transportere, a navedene su i duge cijevi. O kakvoj opremi se radi te koja je njena namjena za Klix.ba je pojasnio ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

Aktuelna vlast u Tuzlanskom kantonu u proteklom periodu posebnu pažnju je posvetila nabavci nove opreme za službenike Uprave policije Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koja je prijeko potrebna za nesmetan i još kvalitetniji rad "čuvara javnog reda i mira".

Naime, nedostatak opreme u proteklim godinama navođen je kao jedan od glavnih problema u svakodnevnom radu policijskih službenika u Tuzlanskom kantonu, što je prepoznala i aktuelna vlast koja je svoje djelovanje usmjerila u osiguranje novčanih sredstava za nabavke.

U tom kontekstu, tokom 2022. godine iz kantonalnog budžeta su izdvojena finansijska sredstva u iznosu od skoro 14,3 miliona konvertibilnih maraka, a određeni dio njih je dosad utrošen za nabavku uniformi i municije, zatim kupovinu automobila, dva presretača te obuku kadra.

Karakteristike transportera

Međutim, posebnu pažnju javnosti je privukla informacija da se za tuzlansku policiju nabavljaju četiri oklopna vozila, takozvana transportera.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović u razgovoru za Klix.ba kaže da je riječ o policijskim terenskim vozilima, a koja će službenicima Uprave policije olakšati djelovanje na terenu u situacijama narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

"Radi se o vozilima Roshel Senator, koje proizvodi kanadska kompanija za proizvodnju oklopnih transportera. Možemo reći da je riječ o većoj verziji džipa, koji ima osam sjedišta i protubalističku zaštitu druge kategorije te vozilo ne može probiti metak '7,62'. Dakle, ovo su policijska vozila i ona nemaju nikakve veze s borbenim oklopnim vozilima koje koristi vojska", kaže nam Mehanović.

Ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Kada je riječ o nabavci ovih vozila, ugovor je potpisan prije nove godine, uplaćen je avans u iznosu od 2,2 miliona KM, dok je ukupna cijena 4,4 miliona maraka, plus PDV. Rok isporuke je šest mjeseci.

S druge strane, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona također bi trebala dobiti i duge cijevi.

"Mi sve što nabavljamo isključivo je u policijskoj namjeni, bez bilo kakvog vojnog konteksta. Mi smo policijska agencija, a ne Oružane snage BiH te za svoje potrebe nabavljamo naoružanje i opremu koja nam je neophodna. U tom kontekstu, zbog formiranja Jedinice za javni red i mir, koja broji 300 članova, plus 100 članova Specijalne jedinice, mi nabavljamo 400 automatskih puški. Riječ je o puškama s modom dugih i kratkih cijevi, a koje koriste sve policijske agencije u BiH. Takvo naoružanje je već prisutno u redovima tuzlanske policije, ali se sada vrši zanavljanje dotrajale opreme", naglašava kantonalni ministar unutrašnjih poslova.

Problemi u nabavci

Iako je procedura nabavke puški pokrenuta još prošle godine, ona do danas nije okončana jer je tender obaran čak sedam puta.

"Postupak nabavke traje od aprila prošle godine, došli smo do faze otvaranja ponuda u kojoj smo imali izuzetno mnogo žalbi, koje su odbijane te smo potrošili mnogo vremena. Postupak nakon toga ide Uredu za žalbe, a firme koje su uputile žalbu nikada nisu uplatile taksu za razmatranje njihovih prigovora na naše odbijanje žalbe. Jednostavno, troše nam vrijeme, a sada ćemo vidjeti da li ćemo postupak obustaviti i krenuti u novu proceduru", navodi Mehanović.

Nabavke za policiju započete prošle godine, nastavljaju se i u 2023., a planirana je i izgradnja određenih objekata u Tuzli i Živinicama. Također, u toku je i proces angažovanja dodatnih 200 policijskih službenika, za koje će biti neophodno kupiti uniforme i naoružanje.