BiH
0

Kako živjeti sa limfomom – predavanje za pacijente

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svjetski dan širenja svijesti o limfomima (15. septembar) i ove će godine biti obilježen širom svijeta. U periodu od 12. 09 do 26. 09. 2013. u BiH će biti organizirano više edukativnih predavanja sa ciljem unapređivanja dijagnostike i liječenja oboljelih od malignih hematoloških oboljenja.

I ove godine se nastavlja sa projektom Škole citologije, namijenjene mladim specijalistima i specijalizantima hematologije. Aktivnostima koje će provesti na ovogodišnjoj školi predviđena je obnova teoretskog znanja i usavršavanje praktičnih vještina iz hematološke citologije sa fokusom na leukemije, a predavači su najeminentnija ljekarska imena iz ove oblasti. Školu citologije organizira kompanija Roche u saradnji sa svojim partnerima.

Roche Akademiju će 12.09.2013. godine, u cilju obilježavanja Svjetskog dana širenja svijesti o limfomima, otvoriti predavanje "Kako živjeti sa limfomom" koje će održati doc.dr. Alma Sofo- Hafizović.

Samo predavanje namijenjeno je oboljelima, članovima njihovih porodica i prijateljima i njime će se ukazati na probleme vezane za dijagnosticiranje ove bolesti i sam tretman oboljelih. Pacijenti će moći direktno postavljati pitanja prisutnim ljekarima koji će svojim stručnim savjetima pokušati educirati i pacijente i njihove najbliže o svemu onome što je bitno kada je u pitanju ova bolest. Pacijentima, odnosno, svima koji budu prisustvovali ovom predavanju bit će podijeljene i brošure "Kako živjeti sa limfomom".

Limfom je jedan oblik raka limfnog sistema organizma, sistema koji ima glavnu ulogu u odbrani ljudskog organizma od infekcija. Za ovu bolest karakteristični su nespecifični simptomi koji često podsjećaju na simptome gripe ili neko drugo bezazleno oboljenja, što je i razlog njegovog vrlo čestog dijagnosticiranja u kasnoj fazi. Specifični simptomi bolesti su bezbolan otok limfnih čvorova vrata, pazušne jame ili prepona. Također, limfni čvorovi mogu biti uvećani u i plućima, što izaziva kašalj, a moguće simptome može predstavljati i nadutost i bol u trbuhu, te poremećena stolica. Veliki broj oboljelih ima samo nespecifične simptome kao što je obilno noćno znojenje, povećana temperatura, slabost i iscrpljenost, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine i svrbež kože.postoji vise vrsta limfoma, prava dijagnoza i rana dijagnoza odredjuje lijecenje, i direktno je povezana sa duzinom prezivljavanja.

Ulaz na predavanje koje će biti održano u Poliklinici Sunce Agram sa početkom u 18 sati je slobodan za sve zainteresirane. U projektu učestvuje i Udruženje hematologa i transfuziologa FBiH.