Krivotvorili dokumente
29

Kako visoki policijski službenici u ZHK osuđeni na zatvorske kazne još uvijek rade?

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Visoki policijski službenici MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) su osuđeni na zatvor jer su krivotvorili dokumente za kadroviranje, ali su uložili žalbe i još nesmetano rade na svojim mjestima.

To je priča Zapadnohercegovačkog kantona koja je isplivala na površinu i pokazala jedan od brojnih apsurda u našoj zemlji.

Koliko je situacija ozbiljna govori činjenica da su akteri ove priče šefica odsjeka za kadrovske poslove MUP- a ZHK Ingrid Miloš i šef kriminalističke policije PU Posušje Mario Bašić.

Njih je Općinski sud Ljubuški po optužnici Kantonalnog tužilaštva ZHK u Širokom Brijegu osudio na zatvorske kazne od po sedam mjeseci jer su krivotvorili dokumentaciju kojom je izabrana medijatorica državne službe u tom kantonu.

Ponavljanje postupaka

Općinski sud Ljubuški nam je potvrdio da je donio prvostepenu (nepravomoćnu) presudu 14.11.2022. godine, kojom su navedene dvije osobe osuđene na kaznu zatvora od po sedam mjeseci.

"Prvooptuženu I.M. se optužnicom teretilo da je počinila krivično djelo Krivotvorenje službene isprave a drugooptuženog M.B. kao pomagača za isto krivično djelo vezano za krivotvorenje službene isprave zapisnika kao i odluke o izboru medijatora državne službe u MUP-u ZHK", navode iz suda u Ljubuškom.

Međutim, kako su optuženi pravodobno podnijeli žalbe na navedenu presudu, kako ističu iz Općinskog suda Ljubuški, o istima će odlučivati drugostepeni sud, Kantonalni sud Široki Brijeg.

Iz Kantonalnog tužilaštva ZHK u Širokom Brijegu su za naš portal pojasnili da se radio o krivičnom predmetu koji se vodi protiv Ingrid Miloš i Maria Bašića od 19. marta 2018. godine, koji je dopunjen 10. aprila iste godine.

Navode da je optuženima 15. novembra 2019. godine Općinski sud u Ljubuškom donio oslobađajuću presudu, nakon čega je ovo Tužilaštvo uložilo žalbu koja je od strane Kantonalnog suda u Širokom Brijegu uvažena te je prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Ispitano preko 140 svjedoka

Ističu da je u ponovljenom postupku pred prvostepenim Općinskim sudom u Ljubuškom, 14.11. 2022. godine donesena prvostepena nepravomoćna presuda kojom je optužena Ingrid Miloš oglašena krivom za počinjenje krivično djela krivotvorenje službene isprave, a drugooptuženi Mario Bašić da je kao pomagač počinio isto krivično djelo, te im je izrečena kazna zatvora u trajanju od po sedam mjeseci.

"U toku krivičnog postupka ispitano je preko 140 svjedoka, provedeni su materijalni dokazi te je provedeno i grafološko vještačenje. Na navedenu presudu je uložena žalba od strane odbrane, dok je Tužilaštvo sudu dostavilo svoj odgovor na uloženu žalbu odbrane", pojasnili su za Klix.ba iz Kantonalnog tužilaštva ZHK.

Bez sankcija

Ono što je zabrinjavajuće u ovoj priči, jeste činjenica da dvije visokopozicionirane osobe u strukturama policije koja bi trebala da provodi zakon, upkos krivičnom postupku, svoj posao nesmetano rade bez ikakvih sankcija.

Da bi stvar bila još gora ni njihovi nadležni u tome ne vide ništa sporno, pa je tako komesar policije ZHK Ivan Brkić za Klix.ba kazao kako se to sve dogodilo prije nego je on imenovan za komesara policije u ZHK.

Ističe da ih tri komesara prije njega nisu suspondovala, pa ,kako kaže "kad nisu tolike godine, nisam ni ja. Sudski postupak je pred kraj i čekam njegovo okončanje".

"Ja sam četvrti komesar u nizu od toga slučaja, koji se dogodio 2015. godine, a prijavljen je 2017. godine. Nisu bili suspendovani i stegovni postupak se nije mogao voditi jer je bila zastara. Međutim sad je postupak skoro kraju, ovo je nepravomoćna presuda i ja očekujem da će pravomoćna presuda biti uskoro, i ako bude ovako potvrđeno, oni će po sadašnjem zakonu ostati bez posla", kazao je za naš portal komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona.