BiH
68

Kako su šljemovi i hrabrost povezali američke i bh. vatrogasce

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vratnički vatrogasci su danas u Sarajevu obilježili godišnjicu stradanja 343 američka vatrogasca, izrazivši solidarnost s američkim kolegama koji su tragično stradali u napadu na američke tornjeve 2001. godine.

Fahri Frlj, vatrogasac dobrovoljac, pripadnik DVD "Vratnik" za Klix.ba govori kako on i njegove kolege još od 2001. godine obilježavaju godišnjicu stradanja 343 američka vatrogasca, kada se poredaju, stanu mirno, ispred sebe stave šljem koji su dobili od američkih vatrogasaca i na 60 sekundi upale sirene i rotacije te odaju počast stradalim kolegama u SAD-u.

"S njujorškim vatrogascima smo prijatelji još od 1993. godine i od njih smo dobili šljem koji su dodijelili nama kao najhrabrijim vatrogascima svijeta 1993. godine, kad se gasila Vijećnica, Zetra, pošta... To je priznanje bilo za sve vatrogasce Sarajeva", govori Frlj za Klix.ba.

Kad su u medijima vidjeli sarajevske vatrogasce u akciji spašavanja grada iz velikih požara tokom opsade, Američki kongres vatrogasaca ih je proglasio najhrabrijim vatrogascima svijeta 1993. godine, poslavši im svoj šljem koji simbolizira čin hrabrosti.

"Ovo je naš način sjećanja, solidarnosti i odavanja počasti poginulim herojima", kaže Frlj, vatrogasac dobrovoljac kojem ovo nije primarni posao, već poziv koji radi čisto iz ljubavi.

DVD "Vratnik" broji oko 50 aktivnih vatrogasaca.

"Tu ima ljudi mlađih od mene, ali i starijih od 60 godina, od kojih mi mlađi možemo naučiti dosta toga", kaže ovaj 30-godišnjak.

Dodaje kako vatrogasac uvijek mora biti spreman da rizikuje vlastiti život kako bi spasio one koji su u nevolji. Iz tog razloga svoj poziv smatra izuzetno bitnim.

"Ovo je nešto što volim i što me usrećuje jer sam na usluzi svim ljudima kojima treba pomoć, bez obzira na vjeru, religiju, naciju, boju kože. Ništa nije bitno osim da sam tu za ljude kojima treba moja pomoć i takvi su svi vatrogasci sa Vratnika", govori Frlj.

On i njegove kolege su dosad učestvovali u brojnim akcijama spašavanja u kojima su riskirali vlastite živote, kao što je pokušaj spašavanja sportiste Adnana Ćatića iz nabujale Miljacke, akcije gašenja požara prilikom velikih protesta u Sarajevu februaru 2014. godine kad su gorile zgrade Predsjedništva BiH i Općine Centar, a sam Frlj je jednom prilikom i spasio život djevojčici izbodenoj nožem, pruživši joj prvu pomoć do ambulante.