Društvene mreže
1.1k

Kako su se Fortini ministri oprostili nakon imenovanja nove Vlade Kantona Sarajevo

A. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Vlada Kantona Sarajevo na čijem čelu je bio Edin Forto trajala je nešto više od 15 mjeseci. Nova većina koju predvodi SDA jučer je izglasala imenovanje nove vlade s Marijem Nenadićem na čelu.

Neki ministri u sastavu sada već prethodne Vlade KS, poznati po čestom oglašavanju putem društvenih mreža, jučer i danas su se uz određene poruke oprostili od građana.

Amel Kovačević, koji je bio ministar finansija, naveo je da "život ide dalje, ali će u Sarajevu ostati legenda: bila jednom jedna vlada".

"Zaustavljeni smo u našem zajedničkom poduhvatu da se Kanton Sarajevo vodi ka razvoju, prosperitetu, uključivosti, osjetljivosti za one u potrebi, uspjehu u svakom smislu. Bila je čast raditi u ovom timu", naveo je on.

Lejla Brčić, sada već bivša ministrica pravde, je uz objavljenu zajedničku fotografiju poručila "jer nju čuva neko mnogo jak".

[FBPOST]https://www.facebook.com/malikgaribija/photos/a.362656917796570/598282124234047/?type=3&theater[/FBPOST]

Malik Garibija je putem društvenih mreža poručio "idemo dalje".

"Tek smo počeli, tek pokazali da može bolje, brže, više. Sada nemamo pravo stati jer ova zemlja konačno ima šansu, možda posljednju šansu. Idemo jako, naprijed, zajedno! Sve što smo postigli u proteklom periodu važno je, ali je mnogo bitnija ideja koju smo posijali i koja je za godinu uspjela dati plodove. Ideja da Bosna i Hercegovina nije izgubljena, da nije osuđena da vječno bude "provincija u pozadini", da Bosanci i Hercegovci žele i mogu drugačije, bolje. Ta se ideja iz Sarajeva pružila i zavukla u svaki kraj naše zemlje i više nema povratka. Ovaj plamen u Sarajevu morao se ugasiti da bi se rodilo hiljade drugih. Borba za novu Bosnu i Hercegovinu tek počinje", istaknuo je on.

Damir Filipović, bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, istaknuo je da je svaki kraj novi početak.

"Danas nije završila jedna pozitivna priča, jer ono što se desilo u prethodnih 14 mjeseci je tek počelo i ne može da se zaustavi, jer sada postoji razlika. Razlika je bila vidljiva u pristupu i implementaciji. Pokazali smo da može bolje, transparentnije i snažnije. Da se može doći s jasnim mjerama čija implementacija je mjerljiva nakon 14 mjeseci rada", naveo je on.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Srđan Mandić, bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture, također je bio emocionalan.

"Šta reći što već nije rečeno? Dali smo najbolje od sebe i radili onako kako smo se i zakleli. Stekao sam ovdje posljednju godinu prijatelje za cijeli život i oni mi neće zamjeriti što ću sada pomenuti one koje do sada nisam. Mog druga Edina, kojeg znam duže od 30 godina i s kojim sam prošao sito i rešeto, ali na njegovo vođenje vlade sam posebno ponosan. Mali, bilo je zadovoljstvo biti tvoj ministar. Elmedin Dino Konaković, tebi posebno hvala. Bio si brana ludilu i štit od napada koje smo trpjeli svakodnevno. Posebna mi je čast što sam te upoznao i što smo bili na istoj strani. Ostajem tvoj saborac i idemo dalje, zajedno", poručio je on.

Adnan Šteta, dojučerašnji ministar saobraćaja i komunikacija, zahvalio se svima na sugestijama, prijedlozima i podršci u proteklih 14 mjeseci.

"Trudili smo se da radimo najbolje što znamo uzimajući u obzir okolnosti u kojima smo radili. Nadam se i vjerujem da smo uspjeli vratiti nadu da kvalitet života može biti bolji u Kantonu Sarajevo, jer naši građani to zaslužuju. Vlada Kantona je ostavila javno i transparentno ključne projekte koje smo započeli i koje očekujemo da nova vlada nastavi kako bismo imali kvalitet života kakav zaslužujemo", istaknuo je on.