Ponos spasilačkih službi
504

Kako su psi Ela i Šmeki u Turskoj pokazali herojstvo na djelu

D. Sekulić
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Specijalno obučeni psi tragači GSS-a Federacije BiH - stanica Sarajevo već danima uspješno pronalaze preživjele u zemljotresom pogođenoj Turskoj.

Sedam dana nakon razornog zemljotresa jačine 7,8 po Richteru koji je pogodio jug Turske i sjever Sirije, velika akcija uklanjanja ruševina i potraga za preživjelima još uvijek traje.

Među spasilačkim timovima, koji su sa svojim psima tragačima došli na jug Turske kako bi pomogli pretraživanje ruševina, je i tim K9 Gorske službe spašavanja FBiH iz Sarajeva.

Njihovi specijalno obučeni psi tragači Ela i Šmeki već danima su u uspješnoj misiji spašavanja života u turskom gradu Antakya u pokrajini Hatay, a njihov značaj u potragama i herojstvo na djelu Šmeki je pokazao već prvog dana kada je označio mjesto na kojem je pronađena beba.

Ela i Šmeki već danima u vrlo teškim uslovima vrše pretragu mnogih ruševina na kojima su pronašli više živih osoba koje su, zahvaljujući njima i njihovom vodiču Mariju Demiroviću, vođi K9 tima GSS-a Sarajevo, spašeni.

Nažalost, otraga za preživjelima nije uvijek uspješna. Tako je njihov zadatak češće pronalazak mrtvih kojih je iz sata u sat sve više.

Psi tragači GSS-a Sarajevo koji su u Turskoj pokazali herojstvo na djelu su Labrador retriveri. Ela ima dvije i po, a Šmeki osam godina.

Jedna potražni pas može zamijeniti 25 spasilaca na terenu.

Psi mogu da nanjuše znoj, hormone, krv, izmet ili čak ljudski dah, a njihov njuh je 10.000 puta jači nego čovjekov.

Kada nanjuše nekoga ko leži ispod ruševina, laju i kopaju šapama na tom mjestu i nezamjenjivi su kada se uzme u obzir vrijeme koje je potrebno za pronalazak osobe za kojom se traga.